Пазарджик

Китара до китара - деца и учителят им участват в конкурси и печелят награди

  10.03.2024 07:58             
Китара до китара - деца и учителят им участват в конкурси и печелят награди

На тях бе присъден и Почетният знак на Младежкия дом тази година

Почетния знак на Младежки дом - Пазарджик тази година бе връчен на възпитаниците на Школата по китара и техния ръководител Теодор Налбантов за целогодишната им работа и успехи.

Теодор Налбантов завършва магистратура със специалност „Изпълнителско изкуство - класическа китара“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Започва преподавателската си дейност по китара в частна музикална школа в София, където добива опит. Прибирайки се в родния си град, той се заема да възстанови Школата по китара в Младежкия дом. Ръководи я от близо 2 години, през които децата бързо се увеличават, а признанията не закъсняват. Графикът му вече е пълен, като сред възпитаниците му има  много

тийнейджъри, както и по-възрастни желаещи да свирят на инструмента.

- В началото не беше лесно, тъй като нямаше много желаещи – признава преподавателят по китара. - С течение на времето и усилена работа обаче, това се промени. Днес школата расте, а децата идват с желание и жънат много успехи. Те са мотивирани и удовлетворени от резултатите си. Заниманията ни се провеждат 2 пъти седмично по 45 минути.

Колко време ще бъде нужно, за да се постигне видим напредък, зависи от ентусиазма и работата на самите деца. Средно около 6 месеца са необходими, за да изсвирим дуети и

година и половина, докато започнат да се справят с по-сложните пиеси.

Първият концерт с участието на обновената Школа по китара е на 1 юни – Деня на детето, през 2022 г. и е обща продукция с Вокалната академия – друга формация на Младежкия дом. След това младите китаристи редовно радват с красивите си и вдъхновени изпълнения на концертите и събитията, организирани от Младежкия дом. Слушали сме ги и по време на Величковите дни, миналата година бяха част дори от фестивала за класическа музика „Зимни музикални вечери“.

- С по-начинаещите деца, свирим в дует,

а когато напреднат, започват да изпълняват и солови пиеси – уточнява Теодор Налбантов.

Първият конкурс, в който той и възпитаниците му взимат участие, пък е „Фолклорни приумици“ в Червен бряг. Йордан Бурев /8 г./ печели първа награда във втора възрастова група, а Иван Тръндев /13 г./ - втора награда. През юни се изявяват на фестивала на китарата „Поколения“ в Пловдив. От XXXIX Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ в Банско, провел се между 29 ноември и 3 декември, Йордан Бурев се завръща с първа награда при инструменталните изпълнители в категория от 8 до 12 години. А на Димитър Коларов е присъдена втора награда в категория от 15 до 18 години.

Теодор Налбантов също участва в конкурса.

„Jorge do Fusa“ от Гарото, „Choro de Velez“ от Ейтор Торлаксон и „Валс“ от Александър Иванов-Кралской му носят първа награда в категория над 25 години.

- Няма как да не спомена Кристина Нонова, Далиа Даниелс и Симона Вучкова, които се развиват много бързо и редовно участват в концертите на школата по китара – подчертава ръководителят на Школата по китара.

- За нас е голяма чест да получим Почетния знак на Младежки дом. Не го очаквахме и сме много щастливи. Това признание е плод от труда, който всеки един от учениците положи през тази година. А занапред ще продължаваме да работим все по-усърдно, защото знаем - музиката е удоволствие, но тя възпитава и постоянство и дисциплина! Поздравления и за Мила Ганецовска за изследването, което направи за дейността на Младежкия дом.

Повече за наградата на Мила Ганецовска четете ТУК.

Мария ДЪБОВА


Свързани