Пазарджик

Златният знак на Младежкия дом бе присъден на Мила Ганенецовска

  10.03.2024 07:38             
Златният знак на Младежкия дом бе присъден на Мила Ганенецовска

ПАЗАРДЖИК. Златният знак на Младежкия дом тази година получи Мила Ганецовска, която през 2023 г. е направила академично изследване върху развитието и дейността на Младежки дом - Пазарджик, редом с Младежки дом - Враца и Културен дом „Средец“ в София. Изследването представлява дипломната работа за нейната магистратура. Авторката е бакалавър по културология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, а магистратурата й е по арт мениджмънт.

- Преди една година по телефона ми се обади едно непознато тогава момиче. Каза просто:

„Добър ден, искам да пиша за вас!“

 - спомня си директорката на Младежкия дом в нашия град Инна Церовска. - Любопитното в случая е и, че Мила родом е от Враца, където се намира първият Младежки дом в България. Вторият е в Пазарджик, а този в столицата тя избира, за да проследи тенденциите и в по-големите градове у нас.

Ето пък какво разказа за избора си пред „Знаме“ самата лауреатка:

- Реших да посветя дипломната си работа именно на младежките домове, защото те са скъпи на сърцето ми още от детството.

Няма да е пресилено да кажа, че съм израснала

в този във Враца - в Клуба по танци, в Клуба по китайски бойни изкуства, пак там съм се занимавала с пеене и с какви ли не други художествени дейности, свързани с изкуството и културата. Добре е да има повече информация за Младежките домове в страната и за всичко, което те правят, защото то не е никак малко.

Вярвате или не, към настоящия момент тази информация не е кой знае колко. Да, присъства в периодичния печат, но не е събрана на едно място. Рових се дълго в библиотеките, докато подготвях разработката си. Затова се радвам, че и аз допринесох систематизираната информация за Младежките домове в България да стане повече.

Мила проследява развитието на избраните от нея от тяхното създаване до наши дни

- Претърпели са голямо развитие през годините, преминавали са през преходни периоди, по време на които не всички са успели да преодолеят трудностите. Адаптацията им към новото време също не е лесна. Изобщо, беше ми безкрайно интересно, докато подготвях своя научен труд. Открих много неща и за себе си.

За Младежкия дом в Пазарджик младата жена чула за пръв път от дипломния си ръководител:

- Той ми го препоръча като един от най-активните в страната. Действително останах впечатлена от дейността, която кипи тук. Както и от множеството постижения, награди, признания. Харесаха ми събитията, които непрекъснато се организират, множеството формации, които

години наред творят изкуство под този покрив

Възхищавам се на ръководителите как успяват да привлекат и задържат толкова много деца и млади хора. И да ги заразят с култура.

Очарована съм също така от екипа. Откликнаха в момента, в който им позвъних. Всички са изключително приветливи и отдадени на това, което правят. Истински професионалисти! Дадоха ми много ценна информация, която послужи за моя труд. С две думи – Младежкият дом в Пазарджик е шарен, не само отвън, но и отвътре – обобщава дипломантката.

В момента тя работи с деца – образование, развлечения и изкуство. Бе дошла в Пазарджик специално за церемонията по връчването на Златния и  Почетния знак. (“Знаме“ писа за нея на сайта.) Не крие, че градът ни й е харесал много. И обещава да се върне – може би още за театралния фестивал „Океан от любов“ през април.

А кой получи Почетния знак на Младежкия дом - четете ТУК.

Мария ДЪБОВА


Свързани