Регионът

На Рогача в Оборище – стотици гониха злото и наричаха за здраве

  12.03.2024 13:50             
На Рогача в Оборище – стотици гониха злото и наричаха за здраве

В панагюрското село Оборище кукерските игри „Рогач” са отколешни. Тази неделя, 10 март, стотици малки и големи кукери гониха злото и наричаха за здраве и берекет през настоящата година. Празникът се организира от Кметство село Оборище, фирма „Фаиър” ООД, НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” и Кукерска група „Рогач”, които бяха подготвили богата програма с народно веселие.

В шествието из улиците на Оборище навръх Месни Заговезни

тази година се включиха общо 6 колоритни групи - домакините от Кукерска група „Рогач”, село Оборище и гостите от Кукерска група „Златните кукери“ от с. Челопеч, Кукерска група „Расник”- Пернишко, Кукерска група „Домлян”- Карловско, Кукерска група „Прибой”- Радомирско и част от Кукерската група на септемврийското село Семчиново обходиха селото с танци и наричания за здраве, ана площада бяха посрещнати от многобройната публика.

Наред с основните образи Рогач и Джумал, имаше и поп, булка и младоженец, шафери, циганки, мечка, орачи, сеячи и впечатляващи кукери с живописни костюми, изработени от животински кожи, накичени с рога, тежки звънци и пискюли. Тенденцията като кукери да се обличат все повече жени и деца, продължи и сега.

Сред гостите на празника

бяха народният представител Стефан Мирев и общинският съветник от ПП ГЕРБ Никола Белишки. Поздравителен адрес бяха изпратили ВрИД кмет на община Панагюрище Петър Каменски и председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов. Кметът на Оборище Милко Ангелов се обърна към присъстващите с думите: Искам заедно да направим един празник, с който да внесем радост, удоволствие и спокойствие на жителите на село Оборище и нашите гости. Пожелавам на вас и вашите семейства да бъдете здрави, да посрещнем пролетта, да творим и да са успешни начинанията на всички ни“, каза кметът Ангелов, който изказа

специална благодарност на инж. Христо Дураков от фирма "Фаиър"

за оказаното съдействие за организирането на празника. „Вярвам, че тези прекрасни кукери ще изгонят злите сили и всичко лошо ще е останало в старата година“, каза народният представител Стефан Мирев и пожела на всички да бъдат здрави, все така сплотени, да си помагат, да се подкрепят и заедно да имат нови поводи за радост.

С ритуалът на Месни Заговезни започва серия кукерски празници в община Панагюрище и продължават до Сирни Заговезни. Маскарадни и кукерски игри предстоят в селата Бъта, Елшица и Попинци следващата седмица.

(Зн)


Свързани