Регионът

Валентин Василев от “Валдани“ ЕООД: Строим повече, но цените няма как да паднат

  14.03.2024 08:09             
Валентин Василев от “Валдани“ ЕООД: Строим повече, но цените няма как да паднат

Ръстът на строителството не може да е за сметка на качеството, категоричен е строителят

ПАЗАРДЖИК. За състоянието и тенденциите в строителството в нашия регион разговаряме с Валентин Василев – управител на „Валдани“ ЕООД. Неговото дружество е носител на Златната Либела’ 2022 и на наградата на Камарата на строителите в България - Областно представителство Пазарджик за най-динамично развиваща се фирма в пандемичната 2021 година.

- Г-н Василев, цифрите за новото строителство през последното тримесечие на 2023 г. показват осезаем ръст. Какви са Вашите впечатления? 

- Ръстът на строителството в Пазарджик и областта е закономерен на фона на общата картина на национално ниво. Факт е, че в Пазарджик има много нови сгради и се е повишил броят на разрешителните за строеж. Аз например разпродавах сграда на 100 процента още преди да е завършена. След Нова година обаче, поне моите наблюдения са такива, тук няма голям наплив „на зелено“ - което е нормално за този зимен период. Хората бяха заделили пари, особено по време на КОВИД-пандемията, и трябваше да инвестират тези пари, за да ги запазят от инфлацията. Те избраха недвижимите имоти – особено малките жилища, които се отдават под наем за някакъв постоянен приход. И сега има немалко апартаменти, които са продадени, но се увеличава броят на тези, купени с кредити.

- Какво да очакваме през лятото при имотите и цените?

- Надяваме се да има по-голямо раздвижване на пазара. Говори се, че няма да има повишаване на цените, даже се използва думата „спад“. Но виждаме как бетонът и строителните материали отново са с по-високи цени. Горивата също, а това ще оскъпи всичко останало. Включително имотите. В Пазарджик цените на новото строителство, даже в периферията, вече не са под 800 евро на квадрат. В централната част се движат към 1000 евро/кв. м. В Пазарджик няма как да се случи този спад в цените на жилищата, защото тук маржът ни на печалба е много малък – не сме голям град като София и Пловдив.

- Цените ни не гонят ли тези в София и Пловдив?

- Това са спекулации – няма как това да е вярно. Макар че за ценообразуването влияят различни фактори и процеси. В София цената на бетона е между 20 и 30 процента по-ниска от тази в Пазарджик. При нас пък трудът е с около 20 процента по-евтин. Същевременно в София и Пловдив няма спад в търсенето „на зелено“ и по това време на годината. Но там цените са по-високи. В Пловдив под 1000 евро на квадрат в периферията не можеш да намериш ново жилище. Тенденциите и реалностите са, че в Пазарджик под пазарната цена в момента няма как да се продават нови жилища. Себестойността няма да излезе

- Ако „имотният балон“ се спука, цените няма ли да паднат?

- Вероятно е да има някакво затишие на пазара, защото не може цените да вървят само нагоре и нагоре, но няма как да паднат. Няма как жилищата да станат по 500 евро квадратния метър, както са били преди 5 години. Това е абсурдно. Както и неофициални коментари, че бурното строителство е за сметка на качеството. За контрола си има строителен надзор и проектанти, които задължително присъстват на обекта. Ние, в Пазарджик, наливаме бетон от две места, както се казва. И някой ако каже, че вместо заложения бетон клас В 25, ние наливаме В 20, това няма как да стане. Вземат се проби, надзорът и проектантът гледат наливането на плочите. Проектантът е дал съответната армировка желязо и ние няма как да сложим по-тънки пръчки. Това е престъпление. Ако някой реши да си прави тънки номера, за да спести малки суми, примерно за тухли четворки вместо енергиен блок, ще си оскъпи труда. Ако сложи стиропор с по-ниска плътност вместо фасаден, той е рехав и не може да се работи. Отделно рискува да му бъде наложена глоба – това са тънки сметки и са неприложими. Не може да правиш инвестиция за милиони и да шикалкавиш за 2-3000 лева. Ако някой прави тези неща, се самозалъгва и си е за негова сметка – евтиното излиза по-скъпо.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани