Други

Временно землякът ни митрополит Йосиф оглавява Българската православна църква

  14.03.2024 10:28             
Временно землякът ни митрополит Йосиф оглавява Българската православна църква

След смъртта на патриарх Неофит по канон до седем дни след кончината му за временен заместник трябва да бъде избран старшият по митрополитско служение. Това е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е на служба от 1989 година и е роден в септемврийското село Славовица.

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години. Изборът на нов глава на Българската православна църква трябва да бъде направен в рамките на четири месеца – до юли. Девет са владиците, които отговарят на условията да бъдат избрани за партиарх. Сред тях, освен митрополитът на САЩ, Канада и Австралия – Йосиф, е и нашият владика – дядо Николай Пловдивски.

Дядо Йосиф обаче е извън страната, затова и докато Неофит бе във ВМА, заседанията на Светия синод бяха водени от Великотърновския митрополит Григорий.

Общо девет от владиците в страната могат да се  кандидатират за нов патриарх на Българската православна църква. Светият синод се събира днес на извънредно заседание, на което ще обсъжда стъпките за църквата след смъртта на действащия патриарх. Сред спешните решения е излъчването на наместник-председател, който временно ще ръководи Синода.

(Зн) 


Свързани