Регионът

По места са доволни: С 10-те милиона лева за новите и обновени детски градини ще се осигури здравословна среда за децата

  18.03.2024 07:51             
По места са доволни: С 10-те милиона лева за новите и обновени детски градини ще се осигури здравословна среда за децата

Както вече писахме, с безвъзмездно отпуснати средства от правителството стартира изграждането на три нови детски градини в област Пазарджик, а в други две ще бъдат построени изцяло нови сгради с подкрепата на Министерство на образованието и науката.С реализирането на проектите в петте детски градин ще се осигури здравословна физическа среда за осъществяване на отглеждане, възпитание и обучение на деца в детските ясли. Достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст в общински образователни институции и в по-голяма близост до местоживеенето им, доволни са от общинските администрации Велинград, Ракитово и Септември. Да припомним, че новите забавачки ще са в селата Грашево, Кръстава и Света Петка, а в село Ковачево и в град Ракитово ще бъдат изградени нови сгради към действащите и в момента детски градини.

Безвъзмездното финансиране по програмата за петте детски заведения в област Пазарджик е на обща стойност 9 835 600 лв.

- Старата детска градина в селото ни е строена на времето от азбестови сандвич панели. Тя ще бъде срината до основи и на нейно място ще има нова масивна сграда, изградена от стоманобетон, отговаряща на всички съвременни изисквания – обясни кметицата на Ковачево Маргарита Неделчева и благодари за екипната работа между кметството, кмета на Общината Веска Рачева, общинските съветници, подкрепили поректа и народния представител Стефан Мирев.

99 деца в Ракитово също ще имат нова сграда на мястото на съществуващата постройка (бараката)

в детска градина “Митко Палаузов“. Тя ще бъде с капацитет 99 места, съответно разпределени в 1 яслена група от 8 деца, 1 смесена група от 16 деца и 3 предучилищни групи с по 25 деца.

- С построяването на нова, модерна и удобна сграда ще бъде решен проблемът с недостига на места за най-малките и ще се даде възможност на 4-годишните, за които вече предучилищната подготовка е задължителна и ще бъдат осигурени по-здравословни условия за децата, доволни са в Община Ракитово.

Предстои подписването на договора с МОН и избор на изпълнител, и в най-кратък срок ще започне изграждането на двуетажната сграда, която трябва да е

завършена в рамките на 24 месеца

В Грашево, Кръстава и Света Петка също се радват, че за децата им ще бъдат изградени изцяло нови детски градини.

Всички одобрени проекти в страната ще бъдат реализирани по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2024-2027, за която правителството осигури 240 млн. лв. за 90 проекта в цялата страна, от които 47 са за детски градини. Крайният срок за изпълнение и отчитане на дейностите е 31 декември 2027 г.

(Зн)

 


Свързани