Регионът

Всеобщо опрощение на площад „България“ в Пещера

  18.03.2024 13:49             
Всеобщо опрощение на площад „България“ в Пещера

Празникът Сирни Заговезни е свързан с редица традиции и народни поверия. Всеобщото опрощение на площад "България" и идеята на ръководството на Общината -за първи път в историята на града кукери да гонят злите сили, събра малки и големи, решени да положат началото на нова традиция.

В традиционния ритуал по случай християнския празник участие взе сурвакарска група от село Прибои община Радомир, която показа възстановка на обичая "Сватба". Кукери дефилираха в центъра на Пещера и пресъздадоха кукерските игри, за да пропъдят болестите и раздора.

"Колкото по-силен е звънът, толкова по-далече бягат злите сили", обясни Иван Иванов- един от ръководителите на маскираните младежи. "Новата година в Пещера ще бъде орисана с магическите ни танци. Добрините ще се множат, хората ще бъдат здрави и щастливи", каза Георги Дончев-втори ръководител на атрактивната група.

Както повелява традицията, кукерите бяха посрещнати от стопаните на дома, а именно кмета на общината Йордан Младенов, неговата заместничка Гълъбина Карамитрева и Галя Стоянова- секретар на Община Пещера. Тук бяха председателя на местния парламент Васил Филев, общински съветници, общественици и гости.

Младенов приветства своите съграждани с добре дошли: "Тук сме, за да отбележим настъпването на пролетта, да спазим една вековна традиция, да приповдигнем духа всички, които имат нужда от това. Да са живи и здрави всички участници", пожела Младенов и изрази задоволството си от пресъздадената традиционна обредност. В духа на обичая, той завърши с думите, които най-често се изричат в този ден: „Прошка искам и прошка давам.“ и нарече пещерци да изпълнят с мир и любов сърцата си.

Събитието, организирано от Кмета не мина без традиционните български хора пресъздадени от виртуозните танцьори на танцова формация "Абракс" . С родопска китка от ВГ "Родопчани" се закичиха присъстващите, най- младите и сърцатите се хванаха за ръка под ритмите на танцова формация "Хоп-Троп".

Празничната проява продължи с презентация на вкусни народни гозби, баници, пити, сладки и лакомства приготвени от училищата, представители на организации, обществени заведения и културни институции от близо и далече. Кулинарната изложба нямаше конкурсен характер, но всеки от празнуващите опита от вкусните производи направени с любов и въображение,. Накрая всички  си похапнаха сладко от ястията и си пожелаха да бъдат здрави, да работят и най-вече доброто и усмивката да не слизат от лицата им.

Възможност да покаже музикалния си талант пред публиката получи младото дарование от Смолян Светла Дукатева. Близо час пещерци играха хора популярни в страната, съпроводени от градоначалника с български пряпорец в ръка.


Свързани