Пазарджик

Девет години „Хора за хората“

  24.03.2024 07:49             
Девет години „Хора за хората“

ПАЗАРДЖИК. Както всяка неделя, така и тази, с тропане ще бъде отбелязана деветата годишнина от възраждането на неделното хоро в Пазарджик "Хора за Хората - Пазарджик". Началото е от 16:00 часа.

„Всяка неделя, нашият град се оглася от българската народна музика, хванати за ръце с хоро празнуваме живота и сякаш някакво чудо изпълва въздуха. И така неделя след неделя, вече девет години мегданът става притегателно място за малки и големи, за всички усещащи в себе си трепетът да бъдат едно цяло със спомените на нашите деди, които носим, като безценно съкровище в гените си и разбирайки, че всъщност това е и нашето бъдеще. И някак естествено, тези непознати ти в началото хора, които те дариха с усмивката си още щом те видяха, са се превърнали в твои приятели, в твои съмишленици, с които ти връщаш на бял свят една забравена традиция, една дълбоко таена в сърцето ти жажда да бъдеш част то другите, от онези търсещите, от онези бунтарите, от вярващите в доброто у хората! Така ни е дадено още от незапомнени времена. Така и ще бъде, докато ни има! Не можем да отрежем корените си, да подменим кръвта си. Не можем да градим бъдещето, без да сме стъпили на миналото“, казват организаторите. И призовават:

„Елате, да празнувате с нас и заедно да развеем българският байрак, в чиито цветове сме съхранили мъдростта на дедите ни – бялото разкрива силата на чистотата, нетленността и неопетнената младост, зеленото е възраждащият се живот, а червеното символизира майчината кръв и продължението на живота.

Ще дойдеш ли, ние ще сме там!“

(Зн)


Свързани