В Черногорово еко-приключенци измайсториха от капачки картата на България в цветовете на националното знаме

  26.03.2024 16:27             
В Черногорово еко-приключенци измайсториха от капачки картата на България в цветовете на националното знаме

В месеца на рециклирането, от 18 февруари до 18 март., малките еко-приключенци от НУ „Кирил и Методий“ в Черногорово изработиха разнообразни изделия от отпадъчни материали, с които подредиха оригинална изложба във фоайето на училището.

- Първолаците „нарисуваха“ пролетно дърво от капачки и измайсториха ефектни сувенири – уточни пред „Знаме“ директорката на училището Гергана Георгиева. - Второкласниците „начертаха“ картата на България от капачки в цветовете на националното знаме. Къщичките за птици от използвани хартиени и картонени опаковки са дело на третокласниците, а таблата „Герой на рециклирането“ и „Да опазим природата  чиста“ – на четвъртокласниците.

Финалът на инициативите бе на 18 март – в Световния ден на рециклирането, с провеждането на забавно състезание между отбори от различните класове.

- Първата игра представляваше

щафетно бягане около кошове за разделно събиране на отпадъци,

държейки изрязана бутилка от минерална вода, върху която има поставена хартиена топка. Децата трябваше да се придвижат, пазейки баланс и непозволявайки топката от хартия да падне. Във втората игра учениците се целеха с торбички, пълни с капачки (имитация на топка) в обръч, поставен на земята. В третата игра имахме чувал с отпадъци (рециклируеми материали), който съдържаше и скрити капачки с буквите на думата „ЧИСТО“.  Децата трябваше да ги отрият, да подредят правилно буквите, а останалите отпадъци да разделят по кошовете за разделно събиране. Накрая всички участници в еко-игрите получиха награди – подаръци от ЕКОБУЛПАК – България и грамота за всеки клас.

Мотото на тазгодишния ден на рециклирането бе „Искам да съм  полезен … рециклирай ме“. С тази проява учениците от НУ „Кирил и Методий“ обогатиха знанията си за разделното събиране на отпадъци и осъзнаха своя принос към промяната за по-устойчиво използване на ресурсите чрез рециклиране.

Инициативи за рециклирането се провеждат в училища и много населени места и този месец, и през цялата година.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани