Пазарджик

Внуците на Панчо Владигеров - специална изненада на „Океан от любов“

  29.03.2024 07:53             
Внуците на Панчо Владигеров - специална изненада на „Океан от любов“

ПАЗАРДЖИК – ВИЕНА. Внуците на големия български композитор Панчо Владигеров – близнаците Александър и Константин Владигерови пристигат от Виена, за да влеят неподражаемия си талант в пазарджишкия Младежки театрален фестивал „Океан от любов”. Събитието „Откровение“ с Wladigeroff Brothers ще е специална изненада за всички участници, които ще бъдат тук през първия фестивален ден.

Ще прозвучат съвременни джаз аранжименти на първопроходни музикални пиеси от Панчо Владигеров, създадени за легендарните постановки на Макс Райнхард в берлинския „Дойчес Театер” от 20-те години на 20-и век. Тромпет, клавир и флюгелхорн пробуждат днес едно вдъхновяващо минало, богато с бъдещи предчувствия.

Музикантите Александър и Константин Владигерови са родени през 1978 г. в София, но от повече от 20 година живеят във Виена. Внуци са на големия български композитор Панчо Владигеров, синове на диригента Александър Владигеров и актрисата Величка Владигерова. Александър е виртуозен тромпетист, а Константин – страхотен пианист. Двамата имат постоянни ангажименти в чужбина, но поддържат непрекъснато връзка с родината, а в Пазарджик са идвали и преди.

Дядовците - Панчо и Любен Владигерови също са близнаци, родени през 1899 година. През 1912 г.печелят стипендия и заминават за Берлин, където довършват музикалното си образование. Любен става известен цигулар, а Панчо - композитор, често определян за най-влиятелния в историята на българската музика. Композициите му се изпълняват по цял свят, а преплитането на класическа музика с народни мотиви си остава запазената му марка, с която е познат и до днес.

А събитието ще е в Младежкия дом, в зала „Устрем”, на 29 март 2024 г., 20:15 часа.

Повече за Младежкия театрален фестивал „Океан от любов“, който ще продължи от петък до понеделник включително, четете на стр. 6.

(Зн)

 


Свързани