Пазарджик

Кметът Куленски: Ще свалим неколкократно цената на ежедневното хранене на едно дете

  25.04.2024 17:04             
Кметът Куленски: Ще свалим неколкократно цената на ежедневното хранене на едно дете

Искаме да свалим цената на ежедневното хранене на дете неколкократно. Това зяви кметът Петър Куленски по време на дебата от днешната сесия за приемането на Наредба за отпускане на финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Община Пазарджик, внесена от Георги Коприщенов от "Новото време". Както вече писахме ТУК по-рано днес, тя не бе приета.

Куленски заяви, че е е започнал работа по изготвянето на наредба, с която да се дофинансира храната за всяко дете в Детска млечна кухня. По този начин Община Пазарджик ще се стреми да осигури социална подкрепа за всички родители и техните деца в Общината, която да свали от два до три пъти цената за ежедневно хранене за децата. Множество родители в града са отправили своите съображения на срещи с администрацията. Ръководството е разгледало добри практики от близки общини, в които крайни цени за родители достигат 2-3 лв на ежедневно хранене, докато в Пазарджик са в пъти по-високи – близо 6 лв.

Както писахме, кметът Куленски се възпротиви на алтернативното и станало предмет на ожесточени спорове предложение за еднократна финансова подкрепа за родителите, внесена от общинските съветници от „Новото време“. Всички останали общински съветници опонираха на предложението, определяйки го като силно дискриминативно – финансов стимул да бъде получаван от родители само с висше образование или само при двама родители с поне средно образование, а не всички такива, живущи и отглеждащи децата си в Пазарджик.

Съветничката от ПП-ДБ д-р Елисавета Генчева заяви, че предложението е недостатъчно обосновано, има груби грешки в цифрите и има дискриминационни текстове. „Вие обвързвате раждането с допълнително материално стимулиране, а аз си мислех, че децата се раждат не с пари, а с любов. А и можете ли да формулирате определение за отговорно и безотговорно родителство – няма как ние да съдим и да определим това. Трябва да започнем с подобряването на условията на живот“, каза д-р Генчева.  Според съветничката от „БСП за България“ Лиляна Мърхова-Присадникова, проектонаредбата ще лиши въобще от средства самотните родители, защото точковото образуване е формулирано така, че самотни родители не могат да се класират, когато видно в такива случаи биха имали особено голяма нужда именно те.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички