Спорт

Треньорът Димитър Чанков: Тази титла на “Хебър“ в ББЛ е по-сладка от миналогодишната!

  03.06.2024 07:07             
Треньорът Димитър Чанков: Тази титла на “Хебър“ в ББЛ е по-сладка от миналогодишната!

ПАЗАРДЖИК. Отново баскетболинят „Хебър“ е шампионът на ББЛ регион Юг група „А“!  Хебърци категорично победиха отбора на Хасково 2:0 във финалната серия и спечелиха златните медали за сезон 2023/2024. В зала „Иван Симеонов“ баскетболистите ни изоставаха с резултата с 38:52 на почивката във втория мач от финалната серия в първенството, след това обаче допуснаха обрат и отстъпиха с 89:92. В основата на успеха за Хебър бе страхотното представяне на Христо Бъчков, който записа трипъл-дабъл от 19 точки, 12 борби и 10 асистенции, Симеон Илиев се включи силно от пейката със 17 точки, 5 борби и 3 асистенции, а Робърт Георгиев се отчете с 12 точки и 7 борби. Часове по-късно разговаряме със старши треньора Димитър Чанков. Роден през 1979 г. в Плевен, бил е треньор в Шумен, Пловдив, София. Освен наставник на хебърци, той менажира ББЛ регион Юг.

- Г-н Чанков, честито! Също като миналата година спечелихте титлата в Южната конференция! Има ли разлика?

- Благодаря! Надградихме успеха от миналата година. Тази титла ми е по-сладка, защото тогава станахме шампиони като от втора позиция атакувахме първото място, а сега завършихме първи в редовния сезон. Безапелационно надиграхме противниците – дори във финала, въпреки че в последния мач бяхме малко по-припрени. Защото рядко се случва да станеш шампион вкъщи – а и Хасково смея да твърдя, че положиха максимални усилия.

Като цяло сезонът е много успешен, събрахме доста стойностни играчи, има страхотен колектив. Радостта ни е голяма, успехът е един от най-големите в Пазарджик за тази година – на фона на футбола и волейбола мисля, че баскетболът прави един страхотен сезон. Но за съжаление не видях представител на Общината на трибуните на финала...

- Предстоят финалите, за които през 2023-а спечелихме бронзовите медали.…

- Сега от 7 до 9  юни в Бургас трябва да покажем най-доброто. Там ще играят осемте най-добри отбори в страната в ББЛ, а ние сме един от фаворитите. Смятам, че това ще е един от най-силните турнири в последните години. Там е и миналогодишният шампион „Миньор“ (Перник), от когото на полуфинала загубихме само с една точка миналата година. Трябва да се реваншираме, за да можем да триумфираме.

- Разузнавате ли допълнително конкурентите?

- Ние ги познаваме много добре. С тази селекция, която имаме, ще се преборим най-малкото да играем финал.

- Играете на високо ниво в последните години, а този сезон имате 22 победи в 22 мача. Селекцията ли е основната причина?

- Селекцията я правих лично аз. Президентът на клуба Янислав Марков остави изцяло да се занимавам с подбора и смятам, че това, което е събрано, е най-доброто към момента в Българска баскетболна лига.  Христо Бъчков играе с двоен лиценз от „Рилски спортист“, Дамян Минков взехме от ЦСКА, Симеон Илиев-Чайката е страхотен състезател – бивш национал, игра дълго време в „Спартак“ (Плевен), в „Черно море – Тича“(Варна), направи добра кариера и в Гърция… Да не пропусна някого. Разбира се, много важни са ни стожерите от Пазарджик – Вангел и Томо Илиеви, заедно с Юлий Арабаджийски, който е шести сезон тук . Добавихме и най-добрия състезател на „Чавдар“ (Троян) Камен Пенчев, взехме миналогодишния шампион от „Миньор“ (Перник) Георги Дамянов. И да не забравяме най-важното ни „оръжие“ – Адриян Секулов (роденият през 1996 г. гард е юноша на „Рилски спортист“, б.р), който дойде от Шумен, а иначе дълго време игра в Пловдив. Най-важното е, че има колектив. Много е трудно с такива хора – които са печелили трофеи и са играли на много високо ниво, да се създаде една химия. Да, егото понякога надделява, но в нашия случай отборът е на първо място.

- Като част от формулата да сложим и базата, и публиката…

- Разбира се. Базата е страхотна, публиката също. Интересът към баскетбола нараства. Аз съм далеч от детско-юношеската школа – Веско Веселинов работи тук с децата, но когато станаха треньор на „Хебър“ преди 2 години, имаше 20 деца. Сега са над 100 – тренират усърдно и си гонят целите. Имаме темпераментна и подкрепяща публика. Надявам се с времето да се издигнем на следващ етап – но това е един процес, който трябва време за него – условия и финансиране…

-  А сега парите стигат ли ви?

- Да кажа честно, аз с финанси не се занимавам, но досега не сме усетили никакви проблеми от финансово естество. Дори и да е имало, Янислав Марков не е от хората, които ще се оплакват, дава над 7-8 години пари за „Хебър“,  помага ни като голям спонсор и „МИО“.  Не усещаме трусове, даже да ги има, а това е много важно за развитието на един отбор.

- През сезона кой ви затрудни най-много? Може би „Хасково“?

- На юг „Чавдар“ (Троян) също са добър отбор. „Хасково“ ги победиха в два мача, но през сезона имаха проблеми с тях. „Академик“ (Пловдив) играят с много млади момчета и са добри. Но като цяло доминирахме ние. Конкуренцията накрая се позасили с идването на плейофните мачове. Тогава хасковци изиграха на максимума своите двубои. През следващата година нивото в първенството ще бъде още по-високо и ще има повече отбори – досега за „А“ група са се записали 10 тима, което е страхотен скок. Убеден съм, че догодина шампионатът ще бъде още по-интересен.

- Кой е Димитър Чанков?

- Един обикновен гражданин. Гоня си целите, занимавам се с баскетбол от доста време. Менажирам ББЛ в регион Юг и мисля, че този продукт, който сме създали с колегите от Лигата, е изключително успешен. Събират се много хора, има тонус, има настроение, има ниво на конкуренция.  С Янислав Марков се познаваме от създаването на Лигата отпреди 7 години. Той ми предложи да дойда тук и не съжалявам – постигнахме почти всичко, нещата се подреждат. До 5-6 години съм убеден, че и школата ще надигне глава. Пазарджик е известен с баскетболните си традиции – тук е и най-голямата легенда за мен – Спас Натов, който ми беше много близък приятел. Имали сме много битки на терена, но извън него бяхме приятели. Убеден съм, че тепърва оттук ще излезе новият Спас Натов.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички