Регионът

Кметът на Белово: Беззаконие цари на плаж “Топлата вода“, затова е затворен

  18.06.2024 09:53             
Кметът на Белово: Беззаконие цари на плаж “Топлата вода“, затова е затворен

Плаж „Топлата вода“ край Белово няма да отвори и през този летен сезон за посетители, защото е опасен за здравето на посетителите. Това съобщи кметът на общината инж. Стойко Стефанов на пресконференция в БТА. Той представи констативен протокол на проверка от сформирана комисия от Община Белово, която  е разкрила 31 нарушения на строителното законодателство. Освен че съоръженията са потенциално опасни за живота и здравето, те са извършвани от „специалисти“ без лиценз, а за строителните дейности няма никакви строителни книжа - не само за течащите в момента ремонти, но и за построяването на обекта. Общината е затворила плажа, търсейки съдействието на полицията, но и към момента забраната не се спазва, добави кметът.

Той нарече Белово „феодална община“ и подчерта, че вече на феодализма там е сложен край, макар в последните 6 месеца бившият кмет и настоящ председател на ОбС – инж. Костадин Варев, да е спъвал работата на новото общинско ръководство по всякакви начини – и чрез водене на съдебни дела, които в крайна сметка са загубени от бившия гкмет, и от бойкотиране на около 60 предложения на кмета в местния ситипарламент, където Варев има мнозинство.

За Плажа

На 24 април тази година в Община Белово е получено писмо от МРРБ, с което е разпоредена проверка на плажа, на базата на сигнал до ДНСК за незаконно строителство там. В изпълнение на разпореждането на 16 май е сформирана комисия с участието както на общински служители, така и на независим външен експерт - строителен техник. В комисията бил включен и Иван Кехайов – бившият председател на ОбС-Белово и дългогодишен бизнес партньор на бившия кмет на Белово инж. Костадин Варев, за когото има твърдения, че е неформален съсобственик и на плажа. Кехайов бил нужен на комисията, защото той е човекът, построил всичко в комплекса, без него проверяващите нямало да се справят, обясни инж. Стефанов. Настоящият градоначалник допълни, че и досега не се знае как е направено всичко там, с каква документация и дали изобщо някога е било законно. „Докато тези две лица са свързани с управлението на Община Белово, тя ще продължи да бъде в състоянието, в което е сега“ – подчерта градоначалникът.

Преди дни на комплекса се появил транспарант „Плажът работи. Кметът спря тока“

„Като кмет за мен на първо място е задачата да запазя живота и здравето на хората. Няма как това място, правено през главата на държавата, да заработи. Ако стане инцидент, кой ще е виновен?! Действията ни са продиктувани само и единствено от тази цел - в защита на хората. Издадена е заповед за спиране на строителството, прекъснато е и електрозахранването, като е дадена възможност обектът да бъде приведен в норми и узаконен“, каза Стефанов. И поясни, че  плажът се води собственост на фирма „Си Финанси груп“ откъдето са отговорили, че не разполагат със строителни книжа. Написали са в отговора си още, че в момента строителство не се извършва. Същевременно обаче на обекта има бетоновози, обясни още инж. Стефанов. Той изброи и някои от по-съществените 31 нарушения, извършени от 2009 година насам. Ресторант в комплекса навлиза с една трета в държавен горски фонд. Водната пързалка също я няма в документацията. Има само разрешително за воден бар, който вече не съществува и удостоверение за търпимост което буди съмнения.

За „Си Финанси груп“ сме писали в „Знаме“ неведнъж. Финансовата къща е дългогодишен финансов партньор на Община Белово.

„Всичко, което е било собственост на Община Белово, днес е собственост на „Си Финанси груп“,

 допълни още кметът и изброи обектите: автогарата, 16 общински апартаменти, обитавани от социално слаби, които сега остават на улицата, единственото заведение в центъра на Белово, билбордовете на главната улица, сградата на ДАП и други. Той увери, че също би искал плажът да заработи, но когато се спази законът.

„Минералният плаж трябва да е на един собственик и това е Община Белово. Тя трябва да го предостави на хората, на децата и това трябва да стане още в този мандат“- категоричен е инж. Стойко Стефанов, като обясни, че процесът ще бъде бавен и със сигурност свързан със съдебни дела.

„Винаги ще подкрепяме местния бизнес, но когато той спазва закона, добави Стефанов и увери, че той също иска плажът да отвори, но това не може да се случи в сегашното му състояние. Кметът коментира още, че на него Съдбата му е отредила да върне Белово на хората – и това ще стане и с Плажа, както вече е станало и с транспорта - от 1 март транспорта в общината се извършва от друга фирма, добре позната в цяла България, а общината ще закупува електробуси и автобуси. „Имаме трус с обществения транспорт, предишният договор беше безумен. Километрите за 8000 души население в общината бяха отчитани като хиляда на ден“, коментира Стефанов.

Как обаче ще стане това при мнозинство на опозицията в Общинския съвет?

„От 11 общински съветници 7 гласуват срещу нашите предложения, включително и тримата съветници на ГЕРБ. Общинският съвет трябва да заработи в полза на хората, защото те са ги избрали. Не разбирам поведението на хората от ГЕРБ, те са разумни хора, а това което правят не е градеж на община. Аз съм представител на местна коалиция, трябва ли да делим кметовете на леви и десни? Не мисля, че едни зрели управленци от ГЕРБ трябва да делят кметовете, защото лишават населението от качествени услуги. В лични разговори тези хора подкрепят намеренията ми, но на практика не го правят. Ще ви кажа, че те предложиха стотинка и половина на кубик да плаща наемателят на минералния плаж, а това не покрива и една десета от издръжката на извора, да не говорим за печалба… От 10 години не са изпълнявани изискванията на Басейнова дирекция, няма цена и начин на определяне на водоползването, за да може да се отдаде под наем самата вода“.

По думите на кмета беззаконията са многобройни,

например: ремонтиран е водопровод до Малко Белово, но дебитът му е достатъчен само за обслужването на двама инвеститори, а ако е с нормален дебит ще даде хляб на много хора…

„Знаме“ първи, на-подробно и неведнъж е писал за сагата с „Топлата вода“(и не само), както и многобройните връзки (и врътки) с бившия вече кмет Костадин Варев с този имот – на книга обаче той няма нищо общо с цялата тази работа.

Какво разказа пък преди година време Иван Кехайов по темата, прочетете ТУК.

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888 412 845

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845
Всички