Регионът

Белово излезе от радиосянката, поне от медийната

  25.06.2024 06:43             
Белово излезе от радиосянката, поне от медийната

Община Белово излезе от радиозаглушаването, която сама си бе наложила срещу медиите в продължение на години. Но честотата на точката между Родопите, Рила и Пирин продължава да се дави в радиосянката, която се спуска от опозицията, сформирана след местните избори. Преди ноември 2023 г. настоящият кмет инж. Стойко Стефанов бе в опозиция и имаше мнозинство в Общинския съвет, след изборите бившият вече кмет инж. Костадин Варев отново е председател на Общинския съвет и сега той яхна мнозинство в ситипарламента - с четирима свои и трима ГЕРБ-съветници.

През седмицата кметът инж. Стефанов събра на пресконференция журналисти, за да освети темата за плажа „Топлата вода“ – най-големият в Южна България, подчерта, че Белово вече категорично не е „феодална“ община и обеща да  отворен към медиите.

Пресконференция на кмета? Такова чудо от много години не се беше случвало

– нито в Белово, нито в Пазарджик, а Белово беше като заключена крепост на мълчанието по щекотливи въпроси, даже и след като бе осъдена по Закона за достъп до обществена информация от „Знаме“. На пресконференцията кметът маркира и редица други проблеми, включително и това, че повече от 6 месеца не може да работи нормално. Освен съдебната сага с обжалването на изборите (тя приключи във ВАС неотдавна с победа за Стефанов) Общинският съвет не е приел нито едно от около 60 предложения на кмета, подчерта градоначалникът. И даде примери за феодализацията на общината с част от общинските съветници на бившия кмет Варев, които били направили поредица от незаконно строителство, разкопаване на улици, които стоят вече така 8 месеца, монтиране на кафе апарати, захранвани с електричество от Общината без това да се заплаща…

„Питам общинските съветници, които подкрепят Варев, защо го правят? Шест човека ме подкрепят, четирима са от квотата на Варев и трима от ГЕРБ, те правят мнозинство,

не разбирам защо съветниците на ГЕРБ те подкрепят действията на Варев

Случващото се през последните 6 месеца доказва, че от моя страна са влезли десетки предложения в ОбС и като кмет на общината работя с хора, които не подкрепиха нито едно мое решение, във фалирала община. Общинският съвет трябва да заработи в полза на хората, защото те са ги избрали. Не разбирам поведението на хората от ГЕРБ, те са разумни хора, а това което правят не е градеж на община. Аз съм представител на местна коалиция, трябва ли да делим кметовете на леви и десни? Не мисля, че едни зрели управленци от ГЕРБ трябва да делят кметовете, защото лишават населението от качествени услуги. В лични разговори тези хора подкрепят намеренията ми, но на практика не го правят“, коментира кметът. И даде пример с „труса“ в обществения транспорт.

„Предишният договор беше безумен.

Километрите за 8000 души население в общината бяха отчитани като хиляда на ден!

От първи март работим с друга фирма, която извършва тази дейност и в други населени места в страната. Ще предложа да купим собствени автобуси за да нямаме загуби. Искаме да кандидатстваме за електробуси, надявам се да нямаме спънки“ – каза още Стефанов. По думите му, от 10 години не са изпълнявани изискванията на Басейнова дирекция, няма цена и начин на определяне на водоползването, за да може да се отдаде под наем самата вода. „Мнозинството в Общинския съвет поиска стотинка и половина на кубик искат да плаща наемателят на минералния плаж, а това не покрива и една десета от издръжката на извора, да не говорим за печалба, а освен това е и законово невъзможно… Беззаконията са многобройни, например ремонтиран е водопровод до Малко Белово, но дебитът му е достатъчен само за обслужването на двама инвеститори, а ако е с нормален дебит ще даде хляб на много хора.

Плажът като пример за беззаконие

Преди година в „Знаме“ подробно описахме абсурдите около беловския плаж, а днес те са валидни. Вече писахме и за последните новини около плажа, изнесени от кмета, който каза,че Топлата вода“ няма да отвори скоро за посетители. Повече за това четете ТУК.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани