Понеделник, 01 Юли 2024
 
Спорт

Николай Николов влезе в щаба на националния боксов тим - Станимира Петрова и Светлана Каменова благодарни на Симеон и Стоян за спаринг подготовката

  29.06.2024 10:41             
Николай Николов влезе в щаба на националния боксов тим -  Станимира Петрова и Светлана Каменова благодарни на Симеон и Стоян за спаринг подготовката

ПАЗАРДЖИК. Боксовият специалист Николай Николов влезе в треньорския щаб на националния отбор по бокс за ученици. Председателят и треньор в боксов клуб „Марица“ Пазарджик) вече е помощник на легендата Михаил Таков. Явно успехите на „Марица“ са впечатлили и родния капацитет, и федерацията, за да се стигне до поканата към Николов. Преди 8 години той беще помощник-треньор на националния отбор за юноши, воден от Радослав Суслеков, но и двамата бяха уволнени заради гаф на световното в Санкт Петербург, довел до дисквалифицирането на нашите боксьори. Безспорно обаче Николов, който преди броени дни стана дядо и е на седмото небе след раждането на малката Моника, е доказан специалист и в неговата сметка има трима европейски медалисти плюс 3 звезди по системата за оценяване на AIBA и квалификация за WSB- и APB-сериите.

От април досега двама боксьори на БК „Марица“ и Спортното училище – Стоян Христосков (категория до 52 кг) и Симеон Спасов (до 54 кг), станаха двукратни републикански шампиони и на Държавното първенство за ученици, и на Държавното лично отборно първенство за юноши, за радост на треньорите си Андрей Георгиев и Николай Николов.

Както „Знаме“ писа ТУК, на 17 юни те се качиха на Белмекен, за да помагат в подготовката на две от олимпийските ни надежди за медал от задаващата се олимпиада в Париж - световната шампионка Станимира Петрова и първата ни световна медалистка в бокса и скорошен европейски шампион Светлана Каменова.

Вчера подготовката във високопланинския лагер приключи заедно с края на учебната година, а нашите момчета бяха отлични спаринг партньори. На 2 юли Симеон и Стоян отиват на 6-дневен лагер в Плевен като част от подготовката им с националния отбор за ученици преди Европейското първенство на 1 август. След Плевен и 48-часов престой в Пазарджик ги очаква  4-дневен камп в Италия, където ще се набляга на спаринг-заниманията.

„Момчетата натрупаха безценен опит на Белмекен, освен че помогнаха в подготовката на най-добрите ни състезателки. Включването на Николай Николов в треньорския щаб е порендото признание за клуба. Гоним оптималната форма преди европейското – вече стана ясно, че то няма да бъде в Италия, а в Босна и Херцеговина – така че методично и целенасочено гоним целите си, а те са – медали от Баня Лука“, коментира пред „Знаме“ Андрей Георгиев.

(Зн)


Свързани