Пазарджик

Таня Димитрова, художествен ръководител на „Чудесия“: Танцьорите бяха моите очи, усмивка и сърце

  01.07.2024 06:42             
Таня Димитрова, художествен ръководител на „Чудесия“: Танцьорите бяха моите очи, усмивка и сърце

Таня Димитрова: Танцьорите бяха моите очи, усмивка и сърце - – съставът ни открива Фестивала на носията в Жеравна

ПАЗАРДЖИК – СОФИЯ. В Деня на българския фолклор - 22 юни, представителният танцов състав „Чудесия“ към Младежкия дом в Пазарджик бе отличен с голямата награда "Огънят на поколенията" на финала на „Топ 10 български танцов фолклор“, в категория "Любителски фолклорни танцови състави и ансамбли" 13-18 години.

Амбицията и трудът на ръководителите Таня Димитрова и Димитър Димитров, както и на младите танцьори бяха възнаградени с това признание – гордеят се от Младежкия дом.

Новината развълнува и социалните мрежи. „Чудесия“ показаха на какво са способни децата на Пазарджик! Вашия труд, дисциплина,неуморни репетиции са възнаградени! Респект и поклон за

усилията и вдъхновението

– радват се хората.

„Топ 10 български танцов фолклор“ е сред най-престижните форуми за български фолклорни танци. Той събира самодейни ансамбли от различни краища на България в уникален танцов спектакъл и напрегната битка.

- Няма по-голямо щастие, няма по-голяма радост, неповторима емоция, вълнение, еуфория – не скри пред „Знаме“ художественият ръководител на състава Таня Димитрова. - Не съм изпитвала подобно удовлетворение и съм изключително доволна за високата оценка от толкова престижно жури. Нищо от това нямаше да се случи без екипа, с който работя и без страхотните танцьори и артисти от „Чудесия“. Благодаря също така на Община Пазарджик и лично на кмета Петър Куленски, както и на Младежкия дом, за подкрепата. Освен най-престижният, този конкурс е и много тежък. Готвихме се за него цяла година. Много хора имат принос.

Но танцьорите всъщност са големите победители. Те разтърсиха сцената и направиха спектакъл от най-високо ниво. Те бяха моите очи, усмивка и сърце. Танцувайки, те разкриха същността на душата ми,

извадиха на показ всичко, което бушува в мен

Те бяха радостта на сетивата ми. Те разкриха тракийския фолклор с привкус на полета, на житни класове, на аромати и необятна шир. Те успяха да поднесат на публиката в зала 1 на НДК пазарджишкия колорит, красотата на усмивките на пазарджиклии. Потопиха зрителите в тракийската магия с правите хора, с красивата орнаментика на песните, с уникалните шевици на носиите и най-вече с красотата, бликаща от емоциите на децата. Това са деца между 13 и 17 години. Те доказаха, че дори на тази крехка възраст могат да носят огъня на поколенията.

Около „Чудесия“ има още една чудесна новина. След признанието на финала на „Топ 10 български танцов фолклор“, лично продуцентът и режисьора на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров им е изпратил покана да открият фестивала на фолклорната носия в Жеравна.

- Ние ще бъдем гвоздеят на програмата – радват се децата.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички