Други

100-годишна история за билка излезе наяве покрай конкурс

  04.07.2024 06:47             
100-годишна история за билка излезе наяве покрай конкурс

РОЗОВО. Конкурс „Билките на България“ обяви ръководството на читалище „Просвета-1896“ в град Меричлери. Поводът – празникът Еньовден на 24 юни, свързан със слънцето, красотата, аромата и лечебните свойства на билките. Местата, където растат стотици билета, са едно от богатствата на страната. Така че конкурсът си заслужава.

Такава е и преценката на Васка Спасова, секретар-библиотекар на читалището в Розова. Тя изпраща за състезанието своя лична история за билката червено подъбиче, която е отпреди 100 години. Историята със сигурност е впечатлила организаторите, а резултатите от конкурса се очакват с вълнение и нетърпение от Васка Спасова.

- Зная за нея от дядо ми, който първоначално я ползвал за чай, после почувствал, че му помага за облекчаване на болките при хемороиди – казва г-жа Спасова. - После той предава ползите от лечебните й свойства на баща ми, а той – на мен. Аз също я използвам. Билката расте на слънчева поляна в местност край селото, на суха почва. Там съм направила и снимката. Бере се в началото на юни, уточнява библиотекарката.

А повече за червеното подъбиче четете ТУК.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички