Спорт

Тревата на стадион “Георги Бенковски“ боледува заради жегите и спецификата на теренната настилка

  23.07.2024 16:30             
Тревата на стадион “Георги Бенковски“ боледува заради жегите и спецификата на теренната настилка

Това обаче не е патент на Пазарджик, а печална картина в цяла България

ПАЗАРДЖИК. Каква е причината официалният терен на стадион „Георги Бенковски“ да прилича на картофена нива и да ни се подиграват в цялата страна, питат се феновете след първия мач от новото първенство - загубата от Спартак Варна с 0:2, за която писахме ТУК. Привърженици ни пишат в редакцията или ни звънят по телефоните със същия въпрос.

От Хебър и от ОП "Жилфонд" коментираха пред "Знаме", че изключително високите жеги са причината за заболяване на тревата. В седмицата преди старта на първенството високите температури в комбинация с поливната вода и спецификата на теренната настилка са довели до това състояние, което  не е непознато и за други стадиони от картата на елитния ни футбол, а сходно бе положението на стадион „Георги Бенковски“ в Пазарджик и в края на август миналата година. Тогава Александър Томаш пак се оплака от нашия терен, само че в качеството си на треньор на Локомотив Пловдив след мача тук, завършил 4:3 за „смърфовете“. Но в последните години в цяла България има проблеми с футболните терени, а даже и в Европа. Обичайно по това време на годината стадионите заболяват и биват нападнати от фитопатогени. Причините са комплексни – и изграждането на терените, и високите температури, и температурната амплитуда през нощта и през деня. Експерти казват, че ако преди десетина година са били нужни 3-4 пръскания на сезон, за да се преборят с тези болести, в момента се пръска 4-5 пъти повече, а понякога и ежеседмично.

Тревите за спорт са разделени на два вида – студенолюбиви и топлолюбиви. В България ползваме по-студолюбивите треви, защото програмата на нашето първенство включва и мачове през зимата, но тези треви страдат през лятото и това е причината да се получават тези проблеми. Специално за стадион „Георги Бенковски“, структурата на теренната настилка също не е перфектна - тя предполага при жеги сравнително плиткият слой пръст да бъде „запечатан“ от слоя глина под него и при поливане заради недостатъците в дренажната система водата да остава в горния слой и да се нагорещява от атмосферните условия, от което тревата да боледува. Няма вариант да не се полива, защото в противен случай тревата ще изсъхне.

„Към момента терена е аериран - глинестия слой е надупчен, за да не задържа вода, направили сме посипка с пясък, където трябва, а след като термометрите спаднаха с няколко градуса, очакваме след две седмици теренът отново да е затревен и свеж“, оптимисти са служители от „Жилфонд“.

(Зн)


Свързани