Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Други

Почина почетният гражданин на Пазарджик гросмайстор Крум Георгиев

  31.07.2024 11:11             


ПАЗАРДЖИК. Почина гросмайстор Крум Георгиев - един от най-добрите родни шахматисти и почетен гражданин на Пазарджик. Той си отиде от този свят на 66 години. В последните дни гм Георгиев, който дълги години страда от сърдечна недостатъчност, е бил настанен в столична болница, съобщиха негови близки за "Знаме".

Все още не е ясно дали поклонението пред тленните му останки ще се състои в събота или в неделя, защото има много хора от чужбина, които искат да присъстват на опелото.

През 2023 година гросмайстор Крум Георгиев бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Пазарджик и общината" във връзка с предстоящия му личен 65-годишен юбилей и 50-годишнината от спечелването на първите в историята на пазарджишкия шах медали, заедно с всичките негови победи и постижения, включително и над действащия световен шампион за юноши Гари Каспаров през 1980-а – годината, която сам той определя за най-силната в кариерата му и допуска една единствена загуба в нея – от пазарджиклията.

Крум Георгиев е роден на 24 май 1958 г. в Пазарджик, където отбелязва и първите си успехи, а върховото му постижение е шампионската титла за 1977 г. По-късно през същата година получава званието "Международен майстор", а през 1988-а -  титлата гросмайстор. Като състезател на Общинския шахматен клуб има основен принос за победите на тима през последните години.

Последното интервю на шахматната легенда за "Знаме" може да прочетете ТУК.

Редакцията ни изказва съболезнования на семейството на гросмайстор Крум Георгиев!

Светла да е паметта му! Поклон!

"Знаме"


Свързани