Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Други

Стрелчанските театрали представят за първи път в България постановка в Хисаря

  24.08.2024 08:30             
Стрелчанските театрали представят за първи път в България постановка в Хисаря

Стрелчанските театрали-самодейци представят своя постановка в Хисаря, дело на ръководителя на трупата - пазарджишкият актьор Иво Русев. Тя ще види бял свят на сцена за първи път в България.

НЧ “Иван Вазов 1904г.” гр. Хисаря кани любителите на театъра на пореден празник с изкуството на Мелпомена. „Истинският театър ни показва живота със средствата на изкуството, а не изкуство във формата на живот… Нашите приятели от НЧ “Просвещение -1871 г.” гр. Стрелча представят пиесата „Красавецът“ по Джон Патрик. Режисьор на постановката е Иво Русев. Превод и преработка – Андрей Аврамов. Участват: Цветанка Няголова, Маргарита Пайтакова, Енчо Божков, Райка Фингарова, Иван Маджаров, Йорданка Гунчева. Представлението ще се играе в салона на читалището в Хисаря на 30.08.2024 г. от 19:30 ч.", канят зрителите домакините.

В "Знаме" сме писали, че любителският театър към НЧ „Просвещение-1871 г.” в Стрелча е с дълга и богата история. Пази и развива театралната самодейна традиция от времето на Възраждането. Възрожденското читалище в града на етеричните култури е основано през 1871 г. по предложение на Васил Левски, и не изменя на повелята на Апостола. Повече от столетие създава условия за творческо развитие на своя театрален колектив, в който влизат поколения будни и талантливи стрелчани. Съставът играе на различни сцени за любителско творчество знакови пиеси на български и чужди автори. Има почитатели в цялата страна. Печели престижни награди.

(Зн)


Свързани