Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

Наситена фолклорна програма във втория ден от събор „Драгиново - 2024”

  31.08.2024 18:38             
Наситена фолклорна програма във втория ден от събор „Драгиново - 2024”

Вторият ден от III Национален фолклорен събор „Драгиново-2024” бе изпъстрен от носиите и изпълненията на над 500 участници от различни краища на България.

На сцената на централния площад в с. Драгиново се изявиха певци,танцьори, самодейни групи, клубове и ансамбли за изворен фолклор от: Боримечково, Бачево, Черногорово, Фотиново, Лозен, Септември, Драгор, Буйново, Гоце Делчев, Плетена, Дорково, Склаве, Юруково, Якоруда, Лъжница, Първомай, Велинград, Пашови, Грашево и Сърница.

Участниците бяха оценявани от компетентно жури в състав: председател -Наталия Рашкова- етномузиколог, доктор по изкуствознание, доцент в Института за етнология и фолклористика в Етнографски музей при БАН, Евгения Грънчарова-доктор в института за етнология и фолклористика в Етнографски музей при БАН и Надежда Кутева- художник- фолклорен изследовател. Всички участници в програмата получиха грамоти и плакети.

Местните майстори- готвачи приготвиха традиционните за селото кешкек и халва, а всеки присъстващ можеше да види как се готвят и да опита вкуса им.

(Зн)


Свързани