Регионът

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в „Уни Хоспитал“

  07.10.2024 10:16             
Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в „Уни Хоспитал“

ПАНАГЮРИЩЕ. В Световния месец за борбата с рака на гърдата – Октомври – в МБАЛ „Уни Хоспитал“ се организират безплатни профилактични прегледи. Екипът на Отделението по образна диагностика ще консултира безплатно пациенти с акцент огромното значение на превенцията и ранното откриване на заболяването.
 
Графикът за предстоящите прегледи е:
 
11, 18 и 25 октомври (петък) – от 12:00 до 15:00 часа;

1 ноември (петък) - 12:00 до 15:00 часа.

Прегледите ще включват ехография на млечна жлеза, като при необходимост пациентите ще бъдат насочвани към други специалисти и ще им бъдат назначавани допълнителни изследвания.

Всяка година в страната ни се диагностицират между 3500 и 4000 нови случая. Д-р Олга Стоянова, началник на Отделението по образна диагностика припомни, че сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърдата, фамилна анамнеза за рак на гърдата, генетично предразположение и др. Затова препоръката на специалистите е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори и симптомите, както и да се провеждат редовни профилактични прегледи при специалист.

Основните цели на Световния месец за борба с рака на гърдата са да оказва подкрепа на диагностицираните със заболяването, да образова хората относно рисковите фактори за развитието му, да подпомага набирането на средства за проучвания относно лечението на болестта.
(Зн)

Свързани