Пазарджик

В НУ „Васил Друмев“ откриха възпоменателна морена с паметна плоча на своя патрон

  10.10.2024 12:33             
В НУ „Васил Друмев“ откриха възпоменателна морена с паметна плоча на своя патрон

Поводът е 95-годишнината от създаването на училището, а тържествените прояви продължават

ПАЗАРДЖИК.  Церемонията започна с тържествен  водосвет,  отслужен от архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия отец Боян Колчев в съслужие с още двама свещеници.

В своето поздравително слово директорът на училището Илиана Чалъкова каза: “95-годишнината на нашето училище ни събира днес, за да отправим своята мисъл и почит към делото на Васил Друмев. Васил Друмев е синоним на един живот, пълен със смисъл, творчество и дела за България. Васил Друмев е български писател, духовник и политик, който оставя трайна диря в историята на страната ни като министър – председател, митрополит на Търновската епархия, автор на първата българска повест и първата българска пиеса.

Училището ни носи името на Васил Друмев и вече има своята 95-годишна история. Създадено през 1929 г. до днес носи символите на знанието и чрез нас, учениците и колегите, пише своята нова история.

Днес откриваме паметна морена, която сега и напред ще остане за поколенията ученици и педагози, които ще свържат живота си с Начално училище „Васил Друмев“.

Паметната плоча беше открита от директора на НУ "Васил Друмев "Илиана Чалъкова, заедно с кмета на Пазарджик Петър Куленски и областния управител Валентина Кайтазова. Ученици и учители поднесоха цветя пред морената. Тържеството продължи с кратка концертна програма.

Официални гости на тържеството бяха още Костадинка Найденова началник на отдел в РУО Пазарджик,  зам. кметовете  Таня Колчакова- Янева и Любомир Гечев, директорът на дирекция „Образование и култура“ Весела Тодорова.

В НУ "Васил Друмев" се обучават над 250 ученици, разпределени в предучилищна група и девет паралелки от 1.до 4.клас.

Тържествените прояви по повод 95 години от създаването на училището продължават с откриване на изложба, посветена на живота и делото на Васил Друмев и тържествено отбелязване на годишнината в залата на Драматично-куклен театър "Константин Величков".

(Зн)


Свързани