Други

Огняновци се дивиха на японската кола на холандския посланик - почти като на падналия преди 100 години Фокер

  12.10.2024 07:46             
Огняновци се дивиха на японската кола на холандския посланик - почти като на падналия преди 100 години Фокер

ОГНЯНОВО. Както вече писахме, негово превъзходителство посланикът на кралство Нидерландия в нашата стана Симон ван дер Бург посети на 3 октомври селото, придружаван по кмета на община Пазарджик Петър Куленски и двамата откриха паметна плоча, посветена на тримата нидерландски летци, които преди 100 години аварират точно над Огняново (тогава Саладиново) по време на исторически полет за световен рекорд и оцеляват по чудо. За авиокатастрофата вестник „Знаме“ подробно разказа цялата история. На 1 октомври 1924 г. край Амстердам излита самолет „Фокер – VII“, а крайната цел е Индонезия, като целта на опитните авиатори капитан Хооп, пилот Пулман и борд инженер Брок е да регистрират първи по рода си многохиляден преход с много междинни кацания. Пионерското начинание е финансирано от Кралското аерофилателно дружество, но… полетът сензационно е прекъснат в наше небе. Месец по-късно на гара Саладиново ще пристигне чисто нов самолетен двигател „Ролс-Ройс“, полетът ще продължи, а световният рекорд ще бъде регистриран…

Историческото аварийно кацане на екипажа и последвалите събития са описани в наскоро излязлата книга „Дядо ми, Фокера“ на писателя и преподавател Александър Йотов, който повече от 40 години събира информация за случилото се край Саладиново.

Сега гостите посетиха къщата, в която летците прекарват месец преди да отлетят към Индонезия. Посланик ван дер Бург благодари на огняновци, чиито прадеди са помогнали на сънародниците му в един сюблимен момент. В словото си той похвали огняновските домати и подчерта  колко е важно развитието на дружеските и търговските връзки между нашите народи. Че тази плоча и книгата на Йотов ще съхранят тази забележителна история за поколенията, отбеляза и Петър Куленски. Освен че отдадоха почит над духа на сътрудничество и гостоприемство домакини и гости споделиха интересна информация за региона ни, която да допринесе за това Мисията на Нидерландия в България да отвори вратите към Пазарджик за нови търговски и индустриални възможности.

Кметът на Огняново Митко Хайдуков заведе гостите и на Зеленчуковата борса, където те се запознаха как се произвеждат и търгуват плодовете и зеленчуците на тракийската земя. Огняновци бяха  дълбоко впечатлени от сърдечността  на посланика и най-вече от скромната японска кола, с която пътуваше негово превъзходителство.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани