Понеделник, 29 Апр 2024
 
Пазарджик

Кметът Куленски: Бюджет’2024 е балансиран, няма да вдигаме данъците

  30.01.2024 14:44             
Кметът Куленски: Бюджет’2024 е балансиран, няма да вдигаме данъците

Някои съветници поставиха личните си интереси при гласуването на безлихвения заем от 11 млн. лева

ПАЗАРДЖИК. Като „балансиран” определи кметът Петър Куленски подготвения общински бюджет за 2024 г., за чието публично обсъждане писахме вчера. Куленски допълни, че няма да се вдигат данъците през настоящата година. Той коментира и даването на зелена светлина за безлихвения заем от 11 млн. лева.

„С колегите работихме усилено, за да подготвим важни решения, свързани със състоянието на финансите. Благодаря на Общинския съвет за това, че подкрепи едно важно решение – да ни позволи да поискаме безлихвен заем от 11 млн. лева, за да заплатим стари задължения, натрупани по времето на предишното ръководство. Чрез тази процедура ще спестим над 4 млн. лева, които трябваше да платимпод формата на лихви и разноски през следващите 3 години. Натрупаните в миналото стари задължения – по ДДС и неплатени осигуровки, поставиха под риск получаването на десетки милиони левове по европрограми. Сега, след като ги погасим със заема от МФ, няма да имаме такива притеснения. За да се избегнат всякакви спекулации, искам да повторя и потретя, че по този начин ще рефинансираме скари лихвоносни задължения, като в никакъв случай не задължаваме Община Пазарджик занапред, напротив, спестяваме пари. Необяснимо бе за мен поведението на някои от общинските съветници, които не пожелаха да подкрепят това решение, което е изцяло в полза на гражданите, защото спестява от техните данъци. Но явно собствените им лични нитереси са поставени пред обществените”, каза кметът.

Във връзка с общинския бюджет за 2024 г. той коментира: „Бюджетът е балансиран, като нашата основна цел е през 2024 г., особено през първото 6-месечие, е да бъде стабилизирано финансовото състояние на Общината. Приходите са реални, а разходите – смея да кажа, са доста балансирани. И няма как да бъде иначе, след като е отворена една „дупка” от близо 70 млн. лева задължения към настоящия момент. Осигурили сме средства за всички най-необходими дейности, които следва да обезпечим. Най-отговорно заявявам, че през 2024 г. няма да променяме данъците – както сме казали и по време на предизборната кампания.

(Зн) 


Свързани