Други

Запасняците и резервистите от Панагюрище разпалват родолюбието

  20.02.2024 14:50             
Запасняците и резервистите от Панагюрище разпалват родолюбието

На 16 февруари 2024г., от 18.00ч., в сградата на Народно читалище ,,Виделина – 1865 г." в Панагюрище се проведе отчетното събрание за 2023 г. на общинската организация на СОСЗР - ,,Генерал-полковник Георги Момеков"-гр. Панагюрище.

Събранието беше открито с кратък преглед на събитията по света от страна на капитана от запаса Стоян Цацов - председател на общинската организация. Засегнати бяха военните действия в Украйна и Израел, природните бедствия в Турция, проблемите в сферата на икономиката, както и демографската криза.

Председателят на събранието - капитан от запаса Стоян Павлов, припомни, че при провеждането на събитията на организацията, основна цел винаги е била родолюбието и военно-патриотичното възпитание на населението.

Като събития, в които са взели участие членовете на общинската организация бяха отбелязани:

20 февруари 2023г.-в гр.Пазарджик- отслужване на панахида в памет на загиналите от замръзване офицери и фелдфебели от 27 Чипровски пехотен полк през 1913г. в Булаир.

28 април 2023г.- Автопоход, посветен на 147- годишнината от Априлското въстание, с маршрут София-Копривщица-Панагюрище, проведен под егидата на председателя на СОСЗР генерал Златан Стойков. В края на автопохода, в Панагюрище, е проведен тържествен ритуал пред Мемориален комплекс "Априлци", под председателството на подполковник Калпаков - председател на областния съвет на СОСЗР.

Отчете се, че на тържествения ритуал ген. Златан Стойков, председател на СОСЗР, е връчил Мемориален знак на предишния кмет на града - Никола Белишки, и шалче за патриотична дейност на Миланка Пенева от ПГИТМТ - ръководител на СУБ "Васил Левски". Посочи се, че пак тогава, командирът на СУБ- подполковник Михаил Неделев е представил изявени ученици и са връчени значки, лично от генерал Стойков.

На 16 май 2023 г.членовете на общинската организация на СОСЗР са отдали чест на загиналия летец майор Полянков с участие, съвместно с учениците на ПГИТМТ от СУБ "Васил Левски"с ръководител Миланка Пенева и командир подполковник Михаил Неделев.

Бе припомнено, че за 115-та годишнината от обявяване Независимостта на България и 111-та годишнина от Балканската война, на 22 септември 2023г. в туристическата хижа "Добра вода" над село Дебърщица, са връчени грамоти и медали на членове на Съюза.

На 7 октомври 2023г.членове на общинската организация са взели участие в тържеството на връх Велийца над Юндола в Родопите, в чест на 111-годишнината от началото на Балканската война.

Старши лейтенант от резерва Нистор Хаинов представи финансовото състояние на организацията.

Думата беше дадена на останалите членове на общинската организация, които заявиха желание за активно участие на сдружението в различни проекти и инициативи за подпомагане развитието на родолюбието и патриотизма в община Панагюрище и всички близки населени места.

В заключение капитан Стоян Цацов и капитан Стоян Павлов изказаха благодарности за участието в общинското формирование на СОСЗР и проведеното отчетно събрание.

Илия НЕМИГЕНЧЕВ


Свързани