Пазарджик

Младежи станаха актьори по проект, сега ни канят на представление

  23.02.2024 13:28             
Младежи станаха актьори по проект, сега ни канят на представление

С „Посещение на млада дама“ актьорите учат на живот най-вече себе си

ПАЗАРДЖИК. Идната сряда, 28 февруари, сдружение „Младежка инициатива за развитие“ представя „Посещение на млада дама“ от Зденек Подскалски, с подкрепата на Младежки дом–Пазарджик. Началото на театралното представление е от 19:00 часа, а 20 младежи особено се вълнуват от първия си досег с публиката и сега репетират усилено, довършват декорите, изпипват музиката  и осветлението...

Пиесата е резултат от изпълнението на проект „Пазарджишки чешити“, Договор № 25-00-4/ 05.07.2023 г. на Сдружение „Младежка инициатива за развитие“, реализиран с финансовата подкрепа на Национална програма за младежта (2021-2025), Министерство на младежта и спорта. Заложените цели са изпълнени и преизпълнени, а добрата новина е, че след края му е дадена зелена светлина

в Пазарджик да има още една младежка театрална школа

За това разговаряме с ръководителя на проекта Емилия Паунова.

- Общата ни цел бе да се подобри качеството на живот и условията за успех сред младите хора в общината, като се създаде устойчив механизъм за осмисляне на свободното време, за стимулиране на творческата им изява. Бяхме мислили как точно да намерим тези младежи - от 15 до 29 години (пълнолетните се включиха впоследствие) – защото трудно се привлича интереса им. Направихме го с открити уроци в училищата и

те се оказаха изключително успешни

Директорите на гимназии с голямо удоволствие ни приеха и почти навсякъде проведохме такива часове - на тема „Докосване до театралното изкуство“, с екип от професионалисти. Така привлякохме 20 младежи, които се включиха активно в пълен репетиционен и обучителен процес, а други идваха да гледат, но така и не се престрашиха да влязат в трупата. Уроците сами по себе си също имат добавена стойност - разказва Емилия Паунова.

В 45-те минути на урока имало и теория – за историята и смисъла на театъра, за това какво е да си актьор и да си зрител. И актьорски игри. Любопитното е, че момичетата и момчетата са равен брой в трупата - защото ако навремето жените са били кът на сцената и мъжете са играели женски роли (а и женските роли са по-малко), днес обикновено дамите са по-инициативни.

- Хареса им да раздвижим часа. Децата са свикнали само да слушат и да си стоят на чина. Но сега чиновете бяха в П-образна форма, всички се гледаха. И играха. Игри от този тип може би има в шоуто на Рачков –

казваш една скоропоговорка, те трябва да я представят с мимики и жестове

в линия в група… Молеха ни да идваме втори път, а сега ми звънят директори да ме питат ще продължим ли – допълва младата жена.

„Младежка инициатива за развитие“ е една развиваща се младежка организация, която има зад гърба си и други успешни инициативи, но с фокус в по-малките населени места в региона, където младите хора може да са сплотени, но им липсват възможности за осмисляне на свободното време и професионална квалификация.

- Да, в Пазарджик има театрална школа към Младежкия дом, има и частна школа, но решихме да популяризираме театралното изкуство сред по-широк кръг. Проектът е съвсем нискобюджетен и кратък – за 5 месеца,

а ние привлякохме повече деца от заложената бройка,

които досега не бяха се включвали в обучение, репетиции, с амбицията да поставят реално представление. Сега горят в това. Започнаха от А и Б – с ученето на правилно говорене, различни упражнения за изнасяне на гласа.

Някои от тях са спортисти, други ходят на народни танци, но нито един не се отказа. Даже имахме двойки – гаджета, които се скараха за това време, но продължиха с репетициите. После пак се сдобриха… С тях работеха и по-активни младежи, които имат опит – като снималите се във филми и играли на сцена Ния Терзиева и Ана-Мария Цветинова.

Емилия Паунова наела за асистент един студент по философия (завършил театралната школа към Младежкия дом при Александър Братоев) – Ники Стоянов, който също участва в пиесата. Братоев също се включил в откритите уроци, както и колежката му Захаринка Терзиева-Хари. Но основната тежест за репетициите и целия интензивен процес изнесла

още една куклена актриса - Елина Чанева,

която е режисьор на представлението и хвърлила много доброволен труд.

- Елина е толкова интересна личност… Раздаде се на макс – репетициите продължаваха до 8-9 часа вечерта. Хората учат по различен начин. Някои чрез четене, други имат памет на ръката, искат да го пипнат, за да го усетят. Благодарна съм на целия екип, но особено на Елина, защото тя имаше една чувствителност кого как да предизвика - без да му влиза в пространството, но да го предизвика, за да се изяви. Но сега и тя е притеснена преди представлението – смее се Емилия.

Спектакълът

- Много трудно го избрахме. Братоев и Хари предлагаха различни пиеси, гледахме под лупа, някои бяха малко по-вулгарни. От дъното на библиотеката изровихме „Посещение на млада дама“ – даже го набрахме като текст, защото не се четеше. Много е интересен – с 8 миниатюри, което ни даде възможност за индивидуални репетиции след общия процес на обучение – защото актьорите ни ходят на училище в различни смени. В пиесата зрителите ще видят 16 от младежите (останалите са дублаж). Разбира се, че има по-дълбок смисъл в тези отношения между мъжа и жената, еманципацията… Но същевременно е и достатъчно лека, за да бъде гледана от широката публика и да се хареса. Правили са я – много отдавна, но е толкова актуална... И прочитът на нашите деца е много интересен.

С пари по проекта трупата има брандирани тениски и впечатляващ видеоклип,

но много хора им дали приятелско рамо

Александър Иванов-Мастерал безплатно заснел професионална фотосесия по време на обучението, направил им направи отделни плакати за всяка една миниатюра – и сега те се чувстват като звезди.

Дечо Илиев в Младежкия дом им помага с монтажа. Предоставили им място за репетиции от фонд ИГА, фондация „Ви Арт“ и Младежкия дом.

- Инна Церовска следеше целия процес и накрая ни каза, че е „За“ в Младежкия дом да има още една школа. Защото това е една готова трупа, която може да е пълноценна част от културния ни живот – убедена е Емилия Паунова.

През цялото време на разговора тя не е говорила само за театър, а за това как театър, младежи, други изкуства, други дейности и активности се пресичат и пречупват, за да се случи нещо успешно. И добавя:

- Аз вярвам, че този театър ще помогне на нашите деца в този технологичен свят – за емоциите, говора, поведението, комуникацията, самочувствието, инициативността. Определено комуникацията на много от тях им куцаше. Толкова хубави деца, но свитички, плахи, затворени. Сега направо летят.

А какво е развитието по темата - четете ТУК.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани