Пазарджик

Над 350 деца и младежи, омагьосани от театъра, на „Океан от любов“ тази година

  01.04.2024 18:26             
Над 350 деца и младежи, омагьосани от театъра, на „Океан от любов“ тази година

Пазарджишкият фестивал вдъхнови подобни форуми в Раковски и Стара Загора

За 18 година Пазарджик бе домакин на Младежкия театрален фестивал "Окен от любов".

- Всяко нещо, което се превърне в традиция, е наистина прекрасно – не скри вълнението си по този повод Инна Церовска, директор на Младежкия дом, основен организатор на младежкия форум. - Още по-хубаво е, че всяка следваща година "Океан от любов става все по-емоционален, все по-силен, все по-различен.

Над 350 души бяха участниците на фестивала през 2024 г.

- А това, което се случи, особено след представлението на Драма Лаб* - нашата брошка на фестивала, беше приятелство. И точно това приятелство ме кара да вярвам, че при всички случаи „Океан от любов“ ще оцелее и ще продължава да бъде притегателна сила за младите към нашия град. Представете си колко деца и тийнейджъри с мечти за сцената и прожекторите са минали през нашия форум през всичките тези 18 години. Сбъдналите мечтите си също не са никак малко. В този смисъл „Океан от любов“ дава огромен шанс.

- Радвам се да виждам сред участниците както групи, които се представят от години при нас, така и нови трупи, които идват за пръв път. От една страна - това затруднява предварителната селекция и програмата става много наситена, но пък от друга страна - прави фестивала

концентриран като емоция и като качество

Защото "Океан от любов" се утвърди не само като традиция за Пазарджик, но и със своето качество. Неслучайно е популярен и привлекателен за толкова много нови участници - сподели режисьорът Гьорги Георгиев – Áнтика.

Той, заедно с актьорите Самуела-Ивана Церовска, Мая Бежанска и Петър Влайков, бяха тазгодишните експерти на кръглите маси, които обсъждаха представленията с актьорите и техните ръководители, даваха им обратна връзка и балансираха между градивната критика и заслужените поощрения. Професионалистите около тези кръгли маси се сменят през годините, но като цяло те са

предимно млади актьори и режисьори, винаги са добронамерени

и са с огромно и много искрено желание да са полезни.

- Петър Влайков е извървял целия път в „Океан от любов“ – бил е като любител театрал в тийнейджърска възраст, идвал е и като студент по актьорско майсторство, а сега е професионалист на кръглите маси – отбеляза Инна Церовска. - Което показва колко дълъг период от живота на един млад човек осмисля нашия фестивал. При това - Петър не е единственият, който е израснал с него.

Същото може да се каже и за младата актриса Самуела-Ивана Церовска. Още като дете тя бе в актьорския състав на първото участвало представление на компания „Петровден“ – Паталеница. Участвала е и като тийнеджър, а през последните години оценява и напътства като професионалист настоящите участници.

- И трите роли, ако мога така да се изразя, ми харесват. Като непрофесионален актьор научих много неща от „Океан от любов“, запознах се с много хора и т. н. Да застанеш от другата страна и твоята дума да се чува, е доста различно и

доста плашещо, признавам си

Но срещите с всички тези вдъхновени млади хора, които тепърва навлизат, пък ме учат на много други неща. Отговорността е огромна – да достигнеш до тях, да те чуят и ако можеш, ако те са отворени, да допринесеш по някакъв начин за тяхното развитие.

Характерно за „Океан от любов“ е, че през фестивалните дни се провеждат творчески ателиета, които помагат на участниците да овладеят различни умения, ценни за актьорската професия. Всяка година ателиетата са различни. Тази година бяха по пластика със Стефания Георгиева и по поетично слово с Ангелина Славова.

Ето какво сподели Ангелина Славова:

-18 години са си пълнолетие. Цялата тази общност, която създавате и която включва деца, тийнеджъри, млади хора, ги прави предани. Видях у тях нетърпение - как още от сега започват да планират какво ще правят и какво ще покажат догодина, което за мен бе впечатляващо. На Инна трябва да й се

присъди титла Вдъхновител

Неотдавна тя и това, което прави тук, в Пазарджик, вдъхнови театрали от Раковски - дългогодишни участници тук, да си направят свой фестивал. Вчера пък получи покана да помага за фестивал в Стара Загора.

- Благодарим за доверието. Ние в Младежкия дом сме малък екип, но сме изключително отдадени на това, което правим. Благодарим и на Община Пазарджик. Да имаш зад гърба си подобна подкрепа, е начинът да се съхрани вече създаденото и то да продължи да се надгражда. Защото в Младежки дом – Пазарджик се случват полезни за града неща, неща с истински стойности. Доказателството за това е, че вече имаме 3 театрални формации – „Приятели“, „Пластилин“ и „Пазарджишки чешити“.

Разбира се, думата бе дадена и на млади участници в тазгодишното 18 издание. С треперещи от вълнение гласове и с блеснали очи те разказваха как за кратко време са се почувствали като едно семейство, благодаряха за възможността да работят с толкова „уникални“ хора, а може би единственото им съжаление бе, че всичко приключва.

Мария ДЪБОВА

*За Драма Лаб и за останалите допълнителни активности в рамките на „Океан от любов“ четете ТУК.


Свързани