Други

„Асарел-Медет“ АД е партньор на първите Дните на визуалната наука с 3D мапинг

  02.03.2024 11:38             
„Асарел-Медет“ АД е партньор на първите Дните на визуалната наука с 3D мапинг

ПАНАГЮРИЩЕ. Първите дни на визуалната наука с 3D мапинг прожекции в специално изграден купол у нас приключват днес – 2 март, в спортна зала „Арена София“.

Организатор на събитието, което започна на 29 февруари, е Центърът за визуална наука „Калейдоскоп” към Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Така високосният 29 февруари се превърна в рожден ден на този център.

Стотиците посетители се потапят в дигитално преживяване с 3D филмите „Светът в риск” и „Надежда за бъдеще”, които разглеждат глобални екологични, социални и икономически проблеми и показват как светът да стане по-добро място за живот. Филмите са изработени от дигиталните магьосници от MP Studio, които през лятото на миналата година накараха фасадата на панагюрското читалище „Виделина“ да оживее по случай Деня на миньора.

„Асарел-Медет“ АД е сред партньорите на инициативата. Панагюрската компания е една от 14-те, които преди 22 месеца подкрепиха “на зелено” този модерен образователен проект. Той разбива митовете, като доказва, че науката, основана на факти, може да бъде разбираема, достъпна и докосваща сърцата на хората.

“Затънали сме или в крайно опростена, или в много усложнена комуникация, а този проект показва как науката може да говори за важните неща по достъпен начин”, каза при откриването министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и посочи, че ведомството му е ангажирано да прави екологични политики, основани на наука.

Аплодисментите за симбиозата между науката, изкуството и технологиите са за вдъхновителя на идеята доц. д-р Марина Стефанова - заместник-декан на Стопанския факултет, за декана доц. д-р Атанас Георгиев, за хората от МP Studio и за всички участващи студенти, учени, доброволци и приятели на идеята за модерно обучение по устойчиво развитие.

„Благодарим Ви за смелия подход и за посланието: “Няма нещо лошо на този свят, което да не може да се поправи от доброто на хората в него, припомнят от „Асарел“.

С вълнуващия и модерен подход в тези Дни на визуалната наука Стопанският факултет на Алма Матер отбелязва началото на Международната декада на науките за устойчиво развитие, която е 2024-2033 година.

(Зн)


Свързани