Регионът

Предстоят обществени обсъждания на 2 концепции за интегрирани териториални инвестиции във Велинград

  05.03.2024 15:39             
Предстоят обществени обсъждания на 2 концепции за интегрирани териториални инвестиции във Велинград

На 14 март (четвъртък), от 17.00, в Голяма зала на Община Велинград, бул. „Хан Аспарух“ № 35, ще се проведат обществени обсъждания на следните две Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), с кандидат и партньор, Община Велинград:

  • Концепция за интегрирано териториално развитие (КИТИ) № BG16FFPR003-2.001-0008 „Оползотворяване на идентифицирания местен туристически потенциал и повишаването на качеството на човешкия капитал“.

Настоящата концепция за ИТИ има за цел да се оползотвори оптимално местния туристически потенциал и да се повиши качеството на човешкия капитал чрез насърчаване на партньорството и сътрудничеството между планинските общини Велинград, Сърница, Брацигово. За реализацията на концепцията са се обединили осем партньори от различни видове заинтересовани страни и съдържа проектни идеи, които се финансират от повече от една програма съфинансирана от европейските фондове.

Предвидените дейности в концепцията са:

  • Обновяване и облагородяване на парк „Клептуза“
  • Основен ремонт на съществуваща сграда находяща се в Парк „Клептуза“
  • Подобряване на туристическия потенциал на община Сърница
  • Изграждане на Общностен център за ранно детско развитие
  • Внедряване на мерки за енергийна ефективност в Исторически музей – Велинград
  • Изграждане на нова сграда, оборудване и обзавеждане на детска градина „Фантазия“
  • Модернизация на образователната среда в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велинград
  • Създаване на посетителски център за популяризирането на местното културно, природно и историческо наследство
  • Закупуване на училищен автобус за подобряване на мобилността за осъществяване на професионалното образование в ПГИТ „Алеко Константинов”, гр. Велинград

За повече информация предоставяме линк към презентация на концепцията: https://docs.google.com/presentation/d/1PlxxY0OLSDzX54tP-fwGKw1pGEsgIPYl/edit#slide=id.p1 

и линк към анкета: https://forms.gle/gBqLY6t5bJp2PcJaA

  • Второто обсъждане е за Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) BG16FFPR003-2.001-0050, „Комбинирана концепция за ИТИ,  с водещ партньор СБР-НK ЕАД за развитие на балнеоложките центрове Велинград и Нареченски бани, община Асеновград,  с използване на инструментите по програма BG16FFPR003-2.001 – КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ)“

Основната цел на проектното предложение е подобряване на парковата среда в балнеоложките центрове Велинград и с. Наречески бани, община Асеновград, на терените на двата филиали на „СБР-НК“ ЕАД. Водещ партньор е „СБР-НК“ ЕАД , с партньори: Министерството на здравеопазването – орган на държавна власт, Община Велинград и Община Асеновград – органи на местна власт, Център за подкрепа и личностно развитие – обединен детски комплекс – Велинград, Сдружение Център за местни инициативи и развитие и сдружението Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация. Концепцията подпомага създаване на красиви, устойчиви и приобщаващи места, благоприятна екосистема за пациентите и всички граждани. Предвидените дейности ще бъдат финансирани по ПРР 2021-2027г., а в концепцията участват и шест партнори, вкл. Министерство на здравеопазването.

Линк към презентация на концепцията: https://docs.google.com/presentation/d/1wzoT8bD9Y-uaYlWqgRdLuhnJaUP61dBH/edit#slide=id.p1 

Линк към анкета: https://forms.gle/urHYEUK7fg1nBUte9 

Всяко заинтересовано лице, може да направи препоръки или възражения, по отношение на предложената концепция като попълни онлайн анкета.

При необходимост от допълнителна информация може да се свързвате с експерти от  ОИЦ – Пазарджик, като част от Звеното за публични консултации към Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен регион (ЮЦР) на телефон: 034/44 62 09.

Областен информационен център – Пазарджик е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.


(Зн)


Свързани