Пазарджик

Общината възстановява фасадата на Младежкия дом - тестовете показаха, че това е възможно

  06.03.2024 17:08             
Общината възстановява фасадата на Младежкия дом - тестовете показаха, че това е възможно

Има развитие по казуса с почистването на фасадата на Младежкия дом и тя може да бъде почистена, съобщи преди минути кметът на общината Петър Куленски на брифинг пред журналисти.

- Това е наболяла и важна тема за жителите на общината. Бяха проведени редица тестове на терен и те показаха, че има механичен начин, по който да бъде почистена фасадата. Засега това категорично може да се случи с песъкоструйка, но ние търсим и химичен вариант, защото истината е, че трябва да намерим най-щадящия начин за фасадата - каза Куленски. И поясни, че преди да се пристъпи към самото почистване проектът трябва да бъде съгласуван и одобрен от Министерството на културата.

- Предстои да бъде назначена експертиза от специалист, посочен от Министерството на културата, като очакваме това да стане в рамките на следващите две седмици. Към момента имаме предварителна уговорка, че съответният специалист, който трябва да извърши експертизата, ще бъде тук на 15 март. Истината обаче е, че състоянието на фасадата на Младежкия дом никога не може да бъде възстановено в предишния вид след интервенцията с боята. Тя е нанесла някои необратими щети върху мрамора и гражданите трябва да знаят това - допълни кметът.

Да припомним, че през юли 2022 година по време на парламентарния контрол в отговор на тогавашните депутати от „Продължаваме промяната“, избрани от 13-и МИР-Пазарджик - Петър Куленски и Ивайло Шотев, министърът на културата Атанас Атанасов отговори, че Община Пазарджик не е съгласувала боядисването на фасадата на Младежкия дом с Министерство на културата. Според него, действията на Община Пазарджик са извършени в нарушение на Закона за културното наследство и от ведомството на министър Атанасов са издали административен акт, с който са задължили Община Пазарджик и фирмата-изпълнител да преустановят действията по ремонта на фасадата. Това обаче не се е случило и закононарушението е било продължено. Тогава министърът заяви, че след завършване на административната процедура и констатиране на нередностите по съответния законов ред, Община Пазарджик ще бъде глобена, а кметът Тодор Попов ще бъде задължен да възстанови фасадата в предишния й вид.

(Зн)


Свързани