Пазарджик

Бъбреците боледуват тихо и без оплаквания, добре е да се изследвате

  09.03.2024 07:00             
Бъбреците боледуват тихо и без оплаквания, добре е да се изследвате

Нефролог преглежда безплатно в ДКЦ1 при МБАЛ „Здраве“

ПАЗАРДЖИК. Всяка година във втория четвъртък от месец март световната нефрологична общност отбелязва т. нар. Бъбречен ден, който през 2024 г. се пада на 14 март и ще премине под мотото „Бъбречно здраве за всички навсякъде“.

По този повод и на същата дата нефрологът д-р Веселина Латева ще извършва безплатни профилактични прегледи, включващи консултация и ехографско изследване, в ДКЦ 1 при МБАЛ „Здраве“ в Пазарджик.  Единственото условие е да носите със себе си актуално изследване на кръв /ПКК, креатинин и пик. киселина/ и урина. Предварителното записване става на телефон 0894 71 08 49 в понеделник /11 март/ в работно време.

Хроничното бъбречно заболяване засяга повече от 850 милиона души по света

и е осмата по ред причина за смърт. Затова през последните години са набляга на нуждата от профилактика и ранното откриване на болестта, като по този начин чрез адекватно лечение се отлагат значително във времето усложненията от заболяването и се подобрява качеството и продължителността на живот на хората.

- Като основни рискови фактори за развитието на бъбречно заболяване се смятат хроничните болести - захарен диабет, артериална хипертония, аномалии в развитието на отделителната система, бъбречно- каменната болест и затлъстяването, припомня д-р Латева. - От голямо значение е и редовното използване на обезболяващи и други

медикаменти, които товарят бъбреците,

както и прекомерният прием на белтъци, неправилното хранене и неадекватният прием на течности.

Бъбрекът боледува „тихо“  и в голям процент от случаите симптоми се появяват при напредване на заболяването, когато и терапевтичните възможности вече са малко. Например, ако човек има артериална хипертония /за която дори може да не знае/ и не я лекува, освен други важни органи като сърцето и мозъка, се уврежда и бъбрекът. Ако има захарен диабет и не го лекува поради незнание или други причини това също

поразява бъбрека - бавно, но сигурно

Ето защо дори и без оплаквания е добре да се изследва урина и кръв поне веднъж годишно и при отклонения от нормата да се потърси нефролог.

Като съвет за бъбречно здраве може да се приеме редовната физическа активност, съобразена с възрастта и състоянието на човека, спазването на здравословна диета, контролирането на хроничните заболявания, избягване редовния прием на медикаменти без предписание от лекар и профилактичните изследвания, казва в заключение д-р Латева.

Мария ДЪБОВА


Свързани