Регионът

Съдът отмени смяната на директора на МБАЛ – Велинград д-р Гурдев

  11.03.2024 15:42             
Съдът отмени смяната на директора на МБАЛ – Велинград д-р Гурдев

ПАЗАРДЖИК. Административният съд отмени решението на Общински съвет – Велинград за смяна на директора на Многопрофилната болница за активно лечение в курорта, уважавайки жалбата на вече бившия областен управител Трендафил Величков.

Да припомним, че оспореното решение на предишния Общински съвет е от 23 февруари 2023 г.и с него бе сменен управителят на „МБАЛ-Велинград“ д-р Данчо Гурдев и на негово място бе избран д-р Заприн Пепелов. Решението бе последвано от протести на медицинския персонал в болницата и на граждани, които се съмняваха за готвена скрита приватизация на общинската болница  и подозират опит за монополизиране на общинското здравеопазване от близката частна болница. Основания за това им даде и факта, че временният управител е бил част от екипа на друго лечебно заведение на същия собственик. Трендафил Величков върна решението като незаконосъобразно за ново гласуване в Общинския съвет, но съветниците не събраха кворум и сесията бе провалена.

Решението на съда е от 6 март. Съдебен състав със съдия-докладчик Георги Видев счита, че в предложението на кмета Костадин Коев до Общинския съвет за предсрочното освобождаване на д-р Данчо Гурдев не са посочени правни основания, а Общинският съвет не разполага с оперативна самостоятелност да преценява по свое усмотрение кой да бъде управител на дружеството, тъй като то представлява публично предприятие и в закона са изброени 8 възможни причини за прекратяване на договора на управителя.

От петте атакувани точки в решението съдът определя като законосъобразна единствено точка 5 от решението на ОбС – за избиране на временна комисия от общински съветници, която да направи финансово-икономически анализ на дейността на лечебното заведение за периода от 01.01.2020 г. до 31.01.2023 г., да изготви доклад в срок до 15.04.2023 г. и да го внесе за разглеждане в общинския съвет. Общината е осъдена да заплати съдебни разноски. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, където окончателно ще бъде решен казусът.

(Зн)


Свързани