Регионът

Стрелча възроди общоградското празнуване на Сирни заговезни (СНИМКИ)

  18.03.2024 14:00             
Стрелча възроди общоградското празнуване на Сирни заговезни (СНИМКИ)

По инициатива на Обществения съвет към Община Стрелча, изцяло подкрепена от кмета на общината - инж. Георги Павлов за пръв път от много години в Стрелча бе организирано общо празнуване на един от най-големите християнски празници – Сирни заговезни.
Пред Градския стадион, привечер на 17 март се събраха стотици стрелчани. Характерният за обичая огън – символ на пречистването, бе запален лично от кмета инж. Георги Павлов. В унисон с традицията на събитието бяха раздадени традиционния за града стрелчански тутманик и пуканки, приготвени от сръчните ръце на дамите от група „Горски здравец“, материално подкрепени от Илчо Кръстев и Тотка Христоскова.
Кулминация на празника бе кукерската група „Рогач“ от с. Оборище, която представи самобитния български обичай за изгонване на злите сили. Гост на празника бе и кметът г-н Милко Ангелов.
„Огнено“ хоро се изви преди края на Неделята на Всеопрощението. Стрелчани подкрепиха идеята за общ празник, с което доказаха, че традициите са силни и нужни за бъдещето ни като народ.
За реализиране на събитието активно съдействаха служителите на Общинско предприятие „БКС и ОИ”, НЧ „Просвещение 1871”, служителите на стрелчанските подразделения в район Панагюрище на Държавно горско стопанство, Районна служба Пожарна безопасност и защита на население, Районно управление на МВР.

Свързани