Понеделник, 29 Апр 2024
 
Регионът

Най-голямата колекция на великденски писани яйца е във Велинград

  02.04.2024 15:15             
Най-голямата колекция на великденски писани яйца е във Велинград

Повече от 20 години в Историческият музей в курорта я обогатява

Повече от двадесет години в Исторически музей – Велинград се събира и съхранява най-голямата в България колекция от великденски писани яйца. По-голямата част от тях са украсени по восъчната техника. Колекцията включва образци от различни райони на България и от редица страни от Европа, в които е разпространена тази техника. Събран е богат научен архив, посветен на традицията на тази техника в Европа и в България.

В една от залите на музея през 2006 г. бе създадената единствената за сега в страната постоянна изложба от великденски писани яйца. Чрез програма "Великден" колекцията на Исторически музей - Велинград се популяризира в страната и чужбина. Тя стана основа за разгръщането на образователна програма за съхранението и предаване на традиционната восъчна техника от Чепинския край, припомня Георги Куманов - главен уредник.

“Знаме“ вече писа за ателиетата в Исторически музей – Велинград, където малки и големи вече се учат да шарят великденски яйца с така харесваната восъчната техника. Това е една от старите традиционни техники, познати в България, в славянските и в други централно- и източноевропейски страни. Тя е една от най-интересните и с най-богати възможности за рисуване и орнаментиране на великденските яйца.

В миналото восъчната техника е била позната и прилагана на много места в България. По-усъвършенстваната техника за украса е намерила благоприятна среда за развитие във Велинград. Тук стародавната традиция се съхранявала през годините.

Повече от двадесет години Исторически музей – Велинград развива и провежда своята образователна програма, посветена на писаните великденски яйца. Сред инициативите и дейностите са именно ателиетата за писани яйца, провеждани в музея през седмиците преди Великден.

(Зн)


Свързани