Пазарджик

Бисер Ачанов е Служител по контрола и опазването на гората за 2023 година

  04.04.2024 16:09             
Бисер Ачанов е Служител по контрола и опазването на гората за 2023 година

В РДГ откриха Седмицата на гората с детска програма-спектакъл

ПАЗАРДЖИК. Седмицата на гората (1-7 април)  тържествено бе открита от Регионалната дирекция по горите заедно с приятелите на горските от детска градина „Здравец”. Гости на събитието бяха общинският кмет Петър Куленски, зам.-областният управител Стефан Димитров, зам.-кметът Таня Колчакова, които поздравиха директора инж. Владимир Влахов, заместника му инж. Цветко Водев и колегите им с празника.

„Изключително се вълнувам за първи път да бъда на това събитие. Искам да поздравя г-н Влахов и всички служители на РДГ – продължавайте все така да се грижите за горите в област Пазарджик и на България. Защото гората е бъдещето ни“, приветства присъстващите Куленски. Той поздрави и детска градина „Здравец“. „Във времето, когато все повече се чува за зелена сделка и нисковъглеродни емисии, вашето дело е с още по-голямо значение, защото в най-ранна възраст вие възпитавате у децата любов към българската гора“, добави кметът.

След номинация Бисер Вълчев Ачанов – главен специалист - горски инспектор, е избран за Служител по контрола и опазването на гората за 2023 година.

„Изключително съм удовлетворен, това е заслуга на цялата наша регионална дирекция, която полагаме ежедневната ни работа за опазване и съхраняване на гората. Действително гората е живот. Честит празник“, каза номинираният служител, който получи от инж. Влахов специална грамота под аплодисментите и поздравленията на колегите си.

Децата от Трета „А” група от детското заведение бяха приготвили интересна програма-спектакъл от драматизации, танци и песнички. Те изиграха етюд от приказката „Алиса в страната на чудесата“ и разкази по Емилиян Станев с герои горски обитатели. Домакините пък изненадаха малките си приятели с тестове и интересни изпитания „на терен“. Но  и с награди – защото малчуганите показаха, че познават добре горските обитатели.

Тази година мотото е „Гората е живот и обща отговорност“.

Честването на Седмицата на гората продължава цяла седмица на територията на 13-те стопанства в областта и специализираните професионални училища.

РДГ осъществява контрол на 12 горски стопанства и Учебно-опитно горско стопанство „Юндола“. На територията им за залесяване тази пролет са предвидени 306 дка. До момента, освен залесяването в района на пожара край Калугерово (то започна вчера съвместно с РДГ и ТП ДГС "Пазарджик" и вече са залесени 35 дка от предвидени 60), на територията на ДГС „Пещера“ е изпълнено предвиденото засаждане на фиданки – върху 13 дка площ. Във високопланинските стопанства залесяването ще стартира най-рано в средата на месеца.

(Зн)


Свързани