Понеделник, 29 Апр 2024
 
Пазарджик

Маестро Григор Паликаров: Симфоничният оркестър е бялата лястовица, нека не я убиваме

  11.04.2024 07:12             
Маестро Григор Паликаров: Симфоничният оркестър е бялата лястовица, нека не я убиваме

Да се мисли за оркестъра като за финансов минус на бюджета на Общината, е примитивно и неоснователно

ПАЗАРДЖИК. В сайта на „Знаме“ вече съобщихме за номинацията „Музикант на годината“ на маестро Григор Паликаров, главен художествен ръководител и диригент на пазарджишкия симфоничен оркестър. Как приема признанието на колегите, сподели за „Знаме“ Григор Паликаров:

- Чест е за мен за поредна година да съм номиниран за „Музикант на годината“. Още повече, че този път нарочна комисия, след преглед на предложенията, прави оценка и в надпреварата остават само най-добрите. Това, че съм сред подбрано общество от номинирани музиканти е

двойна чест за мен

През 2023 г. номинацията ми бе само от екипа на предаването „Алегро Виваче“. Благодарен съм за високата оценка на работата като диригент и ще подходя с по-голяма отговорност към това, което правя. Фактът, че съм номиниран означава, че не съм дирижирал никъде и никога нискоразрядни вечеринки.

Отсега нататък се надявам бъдещето на симфоничния оркестър в Пазарджик да е гарантирано като отговорност и

мисия за духовно израстване на обществото в града

Образованието и културата са светлите лъчи, които следва да предаваме на поколенията, на нашите деца, на моите деца.

Благодаря на почитателите на класическата музика, които пълнят зала „Маестро Георги Атанасов“. Примерът е от последния концерт с участието на Лия Иванова, една от най-добрите цигуларки, също номинирана за „Музикант на годината“.

Като ръководител на оркестъра давам категорична гаранция, че заедно ще работим със същото усърдие, а

изнесените концерти ще са на възможното най-високо художествено ниво

Тези, които ни правят оценки там, където не трябва, надявам се да посещават залата и това ще помогне за духовното им израстване. А да се мисли за оркестъра като за финансов минус на бюджета на Общината, е примитивно и неоснователно, убеден е маестро Паликаров.

Той припомни минали предложения подобни формации да преминат под шапката на Министерството на културата, въпреки тенденцията ведомството да се разтоварва от културни институции. Съществува и идеята те да са към Общините с дофинансиране от държавата.

- Подобни варианти обричат на неуспех музикалната ни формация

и стои въпросът – остава ли оркестърът като музикална и културна институция на града или не. Той се ражда в друга епоха, припомни диригентът. - Време, когато културата, образованието и спорта са на почит и средствата за дейността им са осигурени (с всичките негативи на тогавашните години). Създаден със статут на общински, той ще запази този си статут и в бъдеще.

Няма нищо лошо държавата да помага финансово, както се случва през последните 3 години със средства, получени от Министерството на културата, за провеждане на Зимните музикални вечери „Проф. Иван Спасов“. Това, макар и малко, разтоварва тежестта на общинския бюджет, което е добро.

Иначе, работата на политиците е да осигуряват нужните пари, а нашата е да изпълняваме художествените си задачи. Защото оркестърът е необходимо средство за

културното израстване на нацията – местно, национално и международно,

предвид гостуването на музиканти от чужбина. За пазарджишките симфоници се знае в доста европейски държави.

Можем само да се гордеем, че пазарджишкият симфоничен оркестър е единственият в областен град в страната на издръжка от Общината. Той е бялата лястовица, която не бива да убиваме, допълни маестро Георги Паликаров.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани