Пазарджик

Среща в Пазарджик за разпознаване на фалшиви новини

  12.04.2024 09:34             
Среща в Пазарджик за разпознаване на фалшиви новини

Българският сайт Mediapool стартира серия от семинари в страната през 2024 г. и 2025 г. Журналистите от медията ще се срещнат с читатели и граждани от 20 града на България. Тема на срещите е предизвикателството пред обикновения човек да си върне властта над социалните мрежи и да разпознава добрата журналистика и истинските новини. Първата среща ще се проведе в хотел "Хебър" в Пазарджик на 16 април от 10.30 ч.

Всички желаещи да се срещнат на живо с журналистите от националната медия са добре дошли на събитието. Гостите ще поговорят с гражданите за сложната ситуация с публичната сфера, в която е все по-трудно човек да отсява вярната и проверена информация от целенасочената дезинформация. По време на събитието хората ще могат да обсъдят информационния поток, който получават в нюзфийда на собствените си смартфони. Ще бъдат представени ценни похвати за разпознаване на белезите на проверената информация. 

Серията семинари са част от проект за медийна грамотност на световно известния американски институт за журналистика "Poynter". В рамките на инициативата "Poynter" е реализирал проекти в Бразилия, Гватемала, Франция, Испания, Турция, а вече и в България. Основан през 1975 г. от вестник "Tampa Bay Times", "Poynter" обучава журналисти от цял свят да следват стандартите в професията, а през 2015 г. даде началото на Международната мрежа на организациите за проверка на фактите (International Fact-checking Network).

(Зн)


Свързани