Четвъртък, 19 Сеп 2024
 
Други

На фокус: Идеал? Динозавър и бош лаф дъвка?

  12.09.2024 07:16             
На фокус: Идеал? Динозавър и бош лаф дъвка?

Преди 130 години в меката пазарджишка есен Георги Стефанов и група идеалисти създават БРСДП в Пазарджик. Правят го в горния край на остров "Свобода“, без да подозират как днес ще има ежби и клонирания и в БСП, и не само там. За онова събитие днес напомня каменна пластика, сътворена от талантливия скулптор Кирил Найденов.Текстът върху камъка не се чете. Хората го възприемат като част от многото скулптурни творби в парка и не му обръщат внимание.. Моят правнук Тошко казва, че това е динозавър. Социалдемокрацията също е динозавър. В днешна България тя е превърната от жива идея в запуснат паметник. Панта рей.

Преди 80 години есента е донесла промяна за тогавашния български народ. Той с дела, строителство и с вяра в светлото бъдеще отговори на Димитър Благоев–Дядото, който се питаше: "Що е социализъм и има ли той почва у нас?". С времето сторонниците на социалистическата идея станаха материалисти, егоисти и преди 35 години част от тях започнаха да се префоматират в мутри, крадци, приватизатори, рентиери и евроатлантици дори. С една дума – капиталисти.

Легендарния журналист Стефан Продев, бивш главен редактор на вестник „Дума“, преди 33 години с изумителна прозорливост определи тогавашните българските социалисти като сглобка от червените бабички и червените мобифони. С годините червените бабички намаляха застрашително, а червените мобифони се умножиха. От политическите сглобки без идея нищо читаво не се ражда. Стефан Цанев попита веднъж-дваж в свои стихотворения: "А къде са идеалите?".

Отговор не получи нито отляво, нито отдясно, нито от центъра. Оглушителна тишина.

Ако поразровите в интернет, ще видите, че идеал е имало при социализма. За едни. За други това е било названието на дъвка или паста за зъби. Идеал има и в момента. Намира се в Севлиево и е име на завод за санитарен фаянс. Другаде идеали не се забелязват. Дъвки има и сега. И запенени зъби без паста. Но онези, истинските идеали с истинската вяра в тях, ще липсват в предизборната говорилня, която ще отпочне след месец.

Идеали??? Бош лаф, както хортуваше бае ви Ганя.

Михаил ТОДОРОВ


Свързани