Пазарджик

Изкуствен интелект реди петокласници по чиновете в първия учебен ден

  19.09.2024 07:19             
Изкуствен интелект реди петокласници по чиновете в първия учебен ден

Аватар на Вазов ще разказва собствената си автобиография, а чатбот ще асистира на учениците по граматика

ПАЗАРДЖИК. Изкуствен интелект влиза в часовете в СУ „Христо Смирненски“ (Островското училище) през новата учебна година. Първи ще го усетят петокласниците. Още на 16 септември AI ги подреди по чиновете. Но това далеч не е всичко, предстоят и други „чудеса“ - Вазов ще оживее под формата на аватар, който ще разказва собствената си автобиография с грешки, които учениците ще трябва да откриват и поправят. Програма за рисуване ще генерира портрет на главния герой Лазо от разказа на Елин Пелин „Косачи“, а седмокласници ще дебатират възможно ли е това наистина да е той. Чатбот пък ще им асистира в часовете по граматика. И т. н., и т. н.

AI платформите, инструментите и приложенията ще улеснят работата както на преподавателите, така и на учениците. Учебният процес ще стане по-богат и интересен, усвоените знания ще се задълбочат и ще са по-трайни, а мисленето на подрастващите ще се развие. В никакъв случай

изкуственият интелект няма да ги направи нито по-глупави, нито по-лениви,

убедени са учителите, които вярват в неограничените възможности на новите технологии.

Те работят по едногодишен проект „Изкуствен интелект и дигитални технологии в образованието“ по Еразъм+. По него на двуседмично обучение в Берлин, Германия са били трима преподаватели от училището - учителят по български и английски език Здравко Минчев и началните учителки Цветелина Георгиева и Маргарита Сарафска.

- Колеги по света вече интегрират успешно изкуствения интелект, например големите образователни сайтове - обясни пред „Знаме“ Здравко Минчев. - В училищата в Европа, а и у нас, обаче AI като че ли не е толкова разпространен. Доказателството за това е, че се обучавахме заедно с преподаватели от Франция, Белгия, Лихтенщайн, Италия, Португалия. Но това едва ли да изненадва някого – образованието като цяло е консервативна система, която бавно възприема новостите дори в най-напредналите страни. А продължават и

споровете дали изобщо да го разрешат в училищата

заради предразсъдъци, че ще направи учениците по-мързеливи, глупави, нежелаещи да мислят и помнят. Точно обратното е - колкото повече човек се сблъсква с новости, толкова повече му се налага да се дообучава и развива, смята младият учител.

Още в първия учебен ден 29 петокласници в Островското се сблъскаха с изкуствения интелект. Новата им госпожа ги подреди по чиновете, доверявайки се на схема, генерирана от AI. Взета е предвид дори височината на децата, данни за която има в техните здравни картони.

А Здравко Минчев дава не един и два примера за възможни приложения в учебните часове:

- Да вземем биографията на Иван Вазов - имаме я като текст в учебника. Посредством ChatGPT, мога да трансформирам сканираната страница от учебника в текст, после да накарам ChatGPT  да разкаже биографията от първо лице, сякаш самият Иван Вазов разказва биографията си, после да го накарам да допусне няколко фактологични грешки и да разкаже отново биографията. Вземам този текст и го вкарвам в приложение, в което съм създал

аватар на Вазов и той разказва собствената си биография

Пускам видеото на учениците и те трябва да открият грешките в биографията. Предварително са прочели биографията от учебника и сега слушат и гледат аватара, за да открият къде Вазов греши в собствената си биография. Те първо са чели, после са запомнили, след това слушат и накрая отбелязват грешките. Ето това е провокация към критичното им мислене. Същото може да се направи с герой и текст от изучавано произведение.

Младият учител е създал говорещи аватари не само на Вазов, но и на други поети и писатели. Въодушевено разказва за помощта, която AI може да окаже при проверка на писмените работи и изпитване, при подготовката на урок, правене на резюмета и т. н. Както и за приложенията за преводи и тези, които създават презентации буквално на секунди или прехвърлят какви ли не формати от един в друг - от текст в картина или видео, от картина в текст. Специалният софтуер, насочен към деца със СОП и съобразен с техните диагнози, също е приветстван от г-н Минчев. Както и платформите за рисуване и изображения.

- И те могат да се използват с учебна цел. Тази година с един от класовете ще изучаваме „Косачи“. Един от главните герои е Лазо. Авторът го описва като „сух, слабичък момък“, с плах поглед, гледа замислено, съмнява се. На база на това описание

програмата предлага няколко варианта на портрет на Лазо

Той е художествен герой. Всяко изображение, което отговаря на въпросното описание, е възможният Лазо. Аз избирам едно и представям портрета пред учениците. След като вече сме прочели разказа на Елин Пелин, ги карам да разсъждават дали това е възможно да е Лазо. Учениците имат в учебника илюстрация от художник, но сега задачата им е да помислят дали и така може да изглежда Лазо, дали този образ също отговаря на написаното. Започва дискусия между тях, спорят, връщат се към описанието, умуват защо в учебника е нарисуван различно, докато стигнат до извода, че в учебника е представена гледната точка на художника, а гледните точки могат да бъдат най-различни. С други думи - отново се провокира критичното им мислене, дигиталната и медийната им грамотност.

Пред г-н Минчев и пред колегите му сега стои задачата да научат своите ученици да си служат с изкуствения интелект:

- Вече съм създал

чатбот, който да изпълнява ролята на асистент на ученика в часовете по граматика

Заредил съм база данни с всички правила, свързани с програмата за 7 клас, и те могат да поискат чатботът  да им даде дефиниция, а и да им създаде упражнения. Например, могат да му кажат: Създай ми 10 изречения, в които да открия глагол в страдателен залог. Хубавото е, че чатботът се обучава в хода на работата си, тоест и той се учи от грешките. 

А на въпроса колко често греши самият изкуствен интелект, младият преподавател отговаря така:

- Изкуственият интелект представлява своеобразен миксер, обучен предварително с много данни. Когато му дадем заявка, той ни връща статистически най-вероятния отговор, генериран от това, което той вече знае. Т. е. AI наподобява повече статистическа машина, отколкото човек. Затова и

не може да измести никого в професия, в която се изисква интелектуален труд

Към момента заменя единствено автоматизирани дейности – създаване и попълване на бланки, таблици, документи и т. н. Но дори и при тях е нужен човек, който да направи финалната проверка.

ChatGPT и подобните нему могат да се използват не само в училище, но и в личния живот:

- Преди няколко дни изкачвах Белмекен. Накарах го да изчисли колко калории съм изразходвал. Поиска само височината на върха, денивелацията, моето тегло, теглото на раницата ми и колко часа ми е отнело изкачването.

В заключение Здравко Минчев подчертава:

- Не бива да оставяте с впечатление, че процесът на обучение в училището ще е изключително с изкуствения интелект. Традиционните методи остават, защо те също имат много силни страни. Като цяло обаче аз приветствам AI. Разбира се, зависи и как се ползва. Ако е правилно, дава невероятни възможности на всеки, който иска да се развива. Просто е продължение на ръката и на мозъка ти.

Мария ДЪБОВА

 


Свързани