Избори

Стоян Таслаков: Инвеститори искат да изградят фотоволтаичен парк в непосредствена близост до защитени територии

  14.10.2024 17:11             
Стоян Таслаков: Инвеститори искат да изградят фотоволтаичен парк в непосредствена близост до защитени територии

“Има инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаичен парк в община Пещера, в близост до село Радилово. Те целят изграждането на фотоволтаичен парк върху 438 дка пасища и гори, като 138 от тях са с доказан статут на гори с акт на Министерството на околната среда и водите. Това е слабо известно на местната общественост в Пещера. От едната страна се намират Бесапарски ридове - защитена територия по Натура 2000, а от другата страна Западните Родопи и резерват Купена. Поискахме експертно мнение на преподаватели от БАН, дали тук растат и местообитават защитени видове и учените са категорични, че най-малко 20 вида, 4 от които строго защитени, местообитават точно това пространство”, каза във видео водачът на 13 МИР Пазарджик Стоян Таслаков. 

На мястото растат различни дървесни видове, сред които дъб и габър, а много защитени видове птици гнездят и изграждат гнездата си, именно в короните на тези дървета. 

“Ако тази гора бъде унищожена, ще се превърне в едно голо пространство, почти 500 дка, което ще бъде използвано за изграждането на фотоволтаици. В близост до този терен има още 500 дка, които също представляват инвестиционен интерес и идеята на заинтересованите е те да се съединят. По този начин цялото поле от Пещера, почти до Радилово ще се превърне във фотоволтаичен комплекс, на мястото на гората и пасищата, които съществуват към настоящия момент”, коментира още Таслаков. 

Той посочи още, че фрапиращото в документацията по казуса е, че РИОСВ Пазарджик е издало становище, че на тази площ няма гора, не е извършена екологична оценка, а площите са обявени за неполивни, въпреки наличието на поливни съоръжения. Също така, инвеститорът си е позволил да навлезе в съседни имоти и да отреже дървета, намиращи се на тяхната територия, за да осигури достъп на камиони и техника, при започването на строежа. 

“Много са нарушенията, които открихме. Друг важен момент е, че кметът на община Пещера, взимайки решение на база на предписанията на РИОСВ Пазарджик е издал заповед за смяна на статута на тази земя. Почти сигурно е, че тук вече няма да има гори, а индустриален парк. Призоваваме да се вземат под внимание становищата на учените и се надяваме на съдействие, от страна на кмета на община Пещера, който може да отмени заповедта си за промяна на статута на тези гори и по този начин да ги спасим. Заповедта е обжалвана и от граждани, чиито имоти се намират в непосредствена близост до този терен. Те дори не са били уведомени по надлежния ред, което също е грубо нарушение”, допълни водачът на 13 МИР Пазарджик - Стоян Таслаков. 


"Възраждане" е с номер 12 в бюлетината! 

Купуването и продаването на гласове е престъпление! 


Свързани