Спорт

Треньорът на годината Таня Бояджиева: Цвети е юнак!

  01.02.2024 07:55             
Треньорът на годината Таня Бояджиева: Цвети е юнак!

„Цвети се развиваше в много насоки. И рисуваше, и продължи да е отлична ученичка. Тя е отборен играч. Юнак!“. Това казва треньорката на Цветейоана Пейчева в СКХГ „Диляна“ Таня Бояджиева. Интервюто със спортист номер едно на община Пазарджик за 2023 година може да прочетете ТУК. А какво казва Треньор номер едно за изминалата година?

За спортист„Не кандидатствахме тази година при девойки за националния отбор, тъй като през 2024 г. събират девойки, за европейското и световното догодина, но тогава Цвети ще е при жените. Затова ще се явим наесен за националния отбор жени. Някак си Бог разпредели нейните ангажименти така, че тя да остане при нас и ние да се погрижим за нея – и физически, и емоционално. Разбира се, поддържаме високото ниво. Аз съм длъжна да  осигуря минимум 6 часа тренировка, понякога даже и повече. Доскоро Цвети лекува две сериозни контузии - на кръста и на тазобедрена става. Сега много внимателно дозирам натоварванията й.

Когато преди 2 години тя се яви на изпит в националния отбор индивидуално, я приеха, стана втора. Тя беше с една година по-малка от другите, но започнаха да наблягат на по-големи момичета за европейското първенство. И тя остана малко назад. Аз исках да продължи да се развива, а не да стои на едно място. Тя си е отборен играч. Като характер е такава. Всички я обичат в нашия клуб. Всички я обичаха и там – но това не значи, че не имала проблеми с момичетата. Говорихме с Илиана (Раева, б.р.), че Цвети не трябва да стои леко встрани. Тя ме попита как се отнасям към това Цвети да отиде в ансамбъла. А в онзи момент девойките бяха като орел, рак и щука. Реших, че в ансамбъла нашето дете ще се реализира почти веднага – изхождайки от нейния характер. Така и стана. След няколко месеца Цветейоана вече бе капитан на отбора – потушаваше скандалите и с присъствието си създаде спокойствие. И стана лидер там. Тя изпълняваше едни от най-трудните постове. Само за 6 месеца стана европейска шампионка. С болки в крака – игра и с маратонка, стана и световна шампионка!

Ние сме работили на минус 10 градуса. Една от шампионките ми – Петя Цветанова, 3 месеца тренира в съблекалнята с килимче елементите с тяло преди победата. Голяма цена плащахме, защото беше много трудно при тези условия да бъдем конкурентни. Благодаря за създадените условия за спортистите на бившето общинско ръководство – не е лесно да се направи това, а освен условията отношението на уважение накара спортистите ни да се чувстват специални.“

Дочо ЧАНЕВ


Свързани