Регионът

От фестивала “Сурва“: Злато и сребро за лесичовските и церовските дервиши

  04.02.2024 08:34             
От фестивала “Сурва“: Злато и сребро за лесичовските и церовските дервиши

ПЕРНИК. Дервишите от Лесичово и Церово се върнаха със златен и сребърен медал от тазгодишното 30-то юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. Златният медал на джумалите от Лесичово е за обучение в традицията „Кукери“, а сребърният на церовци - за атрактивност на група.

Четири маскарадни групи получават Златна маска. Големите победители през 2024 г. са сурвакарите от пернишкото село Мещица и от радомирското село Стефаново, бабугерите от град Банско и кукерите от село Вресово, област Бургас. Наградите обяви на брифинг председателят на журито проф. д-р Николай Ненов.

Раздадени бяха и Сребърни и Бронзови маски, както и много други награди - златни, сребърни и бронзови медали за поддържане и предаване на местната традиция, за маски и костюми, за атрактивна игра, за детски групи, индивидуални и специални призове.

Още по време на изпълненията на групите от журито признаха, че ще им е много трудно, тъй като всички участници са се представили перфектно без забележки.

Фестивалът и тази година бе зареден с много емоции, усмивки и сълзи на радост под кукерските маски.

- Това е всъщност най-голямата награда, която ще остане за дълго в спомените на тези, които са се докоснали до магията на Сурва, признават организаторите.

Признанието за лесичовските и церовските дервиши предизвика силни реакции в социалните мрежи – те получиха куп поздравления и похвали.

(Зн)

 


Свързани