Пазарджик

Уникално сътрудничество между малчуганите от НУ “Васил Левски“ и Ансамбъл “Пазарджик“

  02.03.2024 07:15             
Уникално сътрудничество между малчуганите от НУ “Васил Левски“ и Ансамбъл “Пазарджик“

ПАЗАРДЖИК. Уникален концерт и уникално сътрудничество между малките ученици от НУ “Васил Левски“ и големите изпълнители от Ансамбъл “Пазарджик“ видя публиката в зала „Маестро Георги Атанасов“. Там малки и големи, ръка за ръка, поеха на пътешествие към Кралство Великобритания и Северна Ирландия. Учениците от 4 В клас, подкрепени от класния ръководител Веселина Алексиева и учителката по английски език Димитрина Гълъбинова, подготвиха и разказаха  история,  легенди и факти за всяко от четирите кралства на английски.  Увлекателната история, придружена от презентация със завладяващи изображения и мелодии от всяко кралство се разлистваше като книжка с приказки и водеше публиката към далечните земи.

…И точно тогава уникалния талант на Ансамбъл „Пазарджик“ разтърсваше сцената с неповторимите ритми на българския фолклор. Диригентът на хора Иванка Паунова запознаваше публиката с факти и детайли относно изпълненията, музикалните инструменти и фолклорните особености. Контрастът между английски и български ритми впечатляваше, интригуваше и държеше настроението на публиката на неповторимо ниво. Кулминационни точки се достигаха не веднъж и два пъти. Космическото изпълнение на „Излел е Дельо хайдутин“ - , Шопските скокливи танци, спиращия дъха звук на българската гайда… и много още емоция вплетена в мелодия изправяха всички на крака.

Невъзможно ли е да съпоставяме две толкова различни страни? Не, когато става дума за възпитаниците на НУ „Васил Левски“ и техните приятели от „Ансамбъл Пазарджик“.

(Зн)


Свързани