Пазарджик

Пазарджик празнува Трети март /СНИМКИ/

  03.03.2024 12:18             
Пазарджик празнува Трети март /СНИМКИ/

ПАЗАРДЖИК. Жителите и гостите на областния град празнуват Националния празник Трети март. Празничната програма с изпълненията на представителните танцови състави "Чудесия", "Чавдар", "Детство" и ДЮШ "Елица" продължава на Тортата, където преди минути кметът на общината Петър Куленски вдигна националния трибагреник в присъствието на официалните гости - депутатът от БСП Драгомир Стойнев, областния управител Валентина Кайтазова и заместникът й Стефан Димитров и председателят на Общинския съвет Найден Шопов.

Сред дошлото на празника множество граждани бяха духовници воглаве с архиерейския наместник Боян Кочев, общински съветници, представители на политически партии и институции, на запасното войнство и ветераните, кметове на населени места, ученици... По същото време през Пазарджик премина автошествие с високопроходими автомобили на местния офроуд клуб и техни съмишленици - колоната с натиснати клаксони и развети трибагреници бе пропускана на кръстовищата от колегите-шофьори.

Празничната програма започна с изпълнения на духова формация при пазарджишкото Симфонично-оперетно дружество Маестро Георги Атанасов". 

Традиционно преди стичането на гражданството на площад "Константин Величков" на паметните места в Пазарджик бяха поднесени цветя, а в катедралния храм "Успение Богродично" бе отслужен молебен за здраве и благополучие.

В словото си кметът Петър Куленски заяви: Днес, когато се събираме да отбележим Деня на националното освобождение и да преклоним глава пред всички онези български опълченци и чужди воини, дали живота си за свободата на Българи, си припомняме несломимия дух, който тече във вените на всеки от нас.

Трети март не е просто белег на нашето минало, а символ на нашата колективна устойчивост и единство. Той отбелязва деня, в който се избавихме от иго, поемайки по пътя към независимост и цялата отговорност, която носи това. Този ден е доказателство за решимостта на нашите предци да изградят по-добро бъдеще за своите потомци. Бъдеще, основан на свобода и единство. Бъдеще, към което носим още по-голяма отговорност ние самите.

В  лицето на днешните предизвикателства уроците от Трети март резонират с ново значение. Единството и солидарността, които подхраниха нашето освобождение, са самите принципи, от които се нуждаем, за да се навигираме като общество в сложността на съвременния свят. Докато почитаме миналото, нека гледаме и към бъдещето, с подновена нужда да се обединим, за да се с правим с всички предизвикателства, пред които сме изправени. Нека този ден ни напомня, че нашата сила е в нашето обединение. Заедно имаме силата да преодоляваме несгодите, да изграждаме  мостове там, където има разделения, и да създаваме свят, белязан от мир и единство. Докато празнуваме нашата история, нека също така да се ангажираме да бъдем архитекти на бъдещето, където  духът на Трети март – дух на устойчивост и свобода, ръководи всяко наше действие и всеки наш стимул. Нека също помним, че истинската същност на Освобождението не е само в постигането на свободата, но и в нейното поддържане. Това изисква бдителност и постоянна отдаденост.

Докато вървим напред, нека подхранваме връзките, които ни обединяват, приемайки нашето многообразие като източник на сила и основа на нашето бъдеще.

Нека продължим с гордост наследството на Деня на националното освобождение. Нека продължим да черпим вдъхновение от нашата история, докато работим заедно за справяне с предизвикателствата на днешния и утрешния ден. Заедно можем да гарантираме, че духът на Трети март ще остане жив и за следващите поколения!

Честит празник, Пазарджик!

Честит празник, България!".

(Зн)

 

 


Свързани