Регионът

В Пещера почетоха загиналите за Освобождението пред паметника на капитан Сафонов

  03.03.2024 19:58             
В Пещера почетоха загиналите за Освобождението пред паметника на капитан Сафонов

Честванията на националния празник 3 март в Пещера започнаха с тържествен ритуал пред паметника на кап. Сафонов. В ритуала участваха Йордан Младенов- кмет на общината, неговата заместничка Гълъбина Карамитрева, Галя Стоянова- секретар на Общината, представители на политически сили, общински съветници, общественици, учители, ученици, граждани.

Младенов положи венец пред паметника на кап. Николай Сафонов- командир на 8 рота, 123 Козловски пехотен полк. Всяка година на този ден и на това място признателното пещерско население отдава дължимото на този руски офицер и на всички загинали за освобождението на България.

Шествието продължи към паметника на братя Горови.  Димитър и Атанас Горови са свързали живота си с делото на Ботев. За първи път в историята на Пещера, многолюдно шествие, съпровождаше 20-метров трибагреник. Паметното място бе отрупано с венци и цветя от признателните граждани.

Десетки хора, ученици с народни носии и воеводски одежди, носеха огромното знаме до пл. "България", съпроводени от звуците на родопски каба гайди. С издигане на българското знаме започна официалната церемония по отбелязване на Националния празник .

"Днешния ден е един от най-важните в нашата история. Делото на предците ни трябва да ни служи като урок. В такива дни трябва да разберем, че само единноста може да ни води напред.", каза Йордан Младенов в словото си и продължи : "Нека днес вдигнем очи и развеем трибагреника. Нека в сърцата ни запазим идеалите на Раковски, Левски и Ботев. Да градим и защитаваме европейската си принадлежност, да градим един модерен и достоен град, какъвто е Пещера !"

Програмата продължи с изпълнения на мажоретен състав „Перистера“, детска фолклорна група и танцова формация „Здравец“ при ЦПЛР-ОДК Пещера , танцовите формации на Ню Арт Център и НЧ“Развитие 1873“. За доброто настроение песните си изпълни народния изпълнител Здравко Мандаджиев.


Свързани