Регионът

Възраждат Сирни Заговезни на площада в Стрелча

  09.03.2024 07:38             
Възраждат Сирни Заговезни на площада в Стрелча

На 17 март, неделя, от 18:30 часа на площад „Дружба“ официално ще бъде възроден празника Сирни Заговезни в общинския център, съобщиха от Обществен съвет-град Стрелча.

Заедно ще запалим традиционния за този ден огън, за да се пречистим и да си простим. Ще има ламкане с халва и много изненади за малки и големи. Всеки, който желае да се маскира или да се „преправи“, е добре дошъл. Заповядайте да се повеселим заедно!“, канят организаторите.

В Стрелча Сирни Заговезни се почита открай време, но повече на квартален принцип. Открай време това е ден, в който освен ритуалното гонене на злото, във всяка къща кръстниците и по-възрастните роднини сядат на почетно място на богата трапеза и задължително се черпят с вино. За това разказва и изложбата „Къща без бъчва не е къща“, представена преди дни от Историческия музей в Стрелча. Тя е в резултат от съвместната дейност между специалистите от Стрелча и от Регионален етнографски музей – Пловдив.

Общинската администрация по това време на годината забранява паленето на огньове  върху тревните площи в общината, терени  в близост до жилищни сгради и други постройки, създаващи опасност от пожар, както и изгарянето  на автомобилни гуми, леснозапалими горива и материали. Обредните традиции, свързани с паленето на огньове, се извършват при спазване разпоредбите на Наредба за пожарната безопасност и защита на населението на територията на община Стрелча, а участниците в тях да осъществяват контрол и  непрекъснато наблюдение.

(Зн)


Свързани