Пазарджик

Срещите започнаха! Пазарджик ще привлича студенти и от други области

  20.03.2024 13:24             
Срещите започнаха! Пазарджик ще привлича студенти и от други области

ПАЗАРДЖИК. Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Добри Ярков в момента провежда серия от работни срещи по покана на кмета на общината Петър Куленски за обсъжданото изнесено обучение в областния град. Преди минути приключи дискусията с директорите на учебни заведения в област Пазарджик и с представители на РУО на МОН, която предхожда плануваните за днес срещи с шефовете на лечебни заведения в региона, както и с представители на бизнеса. Като домакин на събитието кметът Куленски получи активно съдействие от областния управител Валентина Кайтазова, която представителите на училища добре познават.

„Организирахме тази среща защото през февруари аз получих покана от ръководството на ТУ да отида и на място да се запозная с базата. Останах впечатлен – над 10 000 студенти от 57 държави се обучават там, а университетът е на пето място по рейтинг сред ВУЗ-овете у нас”, поясни в началото Куленски.

И припомни, че в нашата област

демографският проблем с обезлюдяването е много наболял

„Младите хора след като завършат средното си образование, напускат в посока София или Пловдив. Искаме да създадем условия и те хора да остават в Пазарджик – да продължат образованието си тук. Благодаря на проф. Ярков и колегите му за това, че са сред първите, осъществили контакт с нас, за да положим основите на едно дългосрочно партньорство за т. нар. изнесено обучение”, добави кметът.

Валентина Кайтазова приветства инициативата. „Много са висшите училища в България – ще си кажете, но мисля, че има място за всички – живеем и работим в конкурентна среда и по-добрите успяват. Ако решим, че имаме необходимост, условията и възможностите, ще дадем още една възможност за развитие на нашите зрелостници. Обучение близо до дома е един добър вариант за тях”, каза областният управител и гарантира пълна подкрепа на начинанието.

В хода на разговорите по-късно тя подчерта, че макар Общината да е домакин,

това начинание не е общинско, а регионално,

защото ще привлича студенти не само от общините в областта, а и от съседни области.

Да припомним, че в Пазарджик бе реализирано изнесено обучение на средни медицински кадри и вече трета година то се провежда в част от сградата на бившия Учителски институт, предоставена безвъзмездно от Общината.

„За мен е чест и привилегия да съм сред вас. Портиерът преди малко ми каза „Добре дошли в Пазарджик”, но аз му казах, че се връщам в Пазарджик, защото тук започна моята кариера на ветеринарен лекар”, поясни професорът по генетика и втори мандат ректор на ТУ Добри Ярков. Той представи

впечатляващата визитка на Алма матер

 – от 103-годишния Аграрен факултет до създадения в края на януари тази година Факултет по дигитални и зелени технологии, стартиран след като ТУ е станал лидер на първата Водородна долина у нас и е спечелил иновативен първи по рода си проект.

„Само през декември получихме 12 млн. лева за научно-развойна дейност, независимо от другите ни успешни проекти. Наши студенти се обучават по цял свят и виждат, че даже са по-добри от колегите си там – поясни професорът. - На първо място в България сме по направление „Ветеринарна медицина” (факултетът ни е на 101 години), имаме пълна европейска акредитация, университетска ветеринарна болница, която работи „24/7” и обслужва всякакъв вид животни не само от България –

миналата седмица последният ни пациент бе една камила

„Ще сме първият в страната зелен университет. До 2035 г сме си поставили за цел да произвеждаме 0% въглеродни емисии”, заяви проф. Ярков. Университетът има собствена ферма за интелигентно животновъдство, мандра и ферма за отглеждане на риба и зеленчуци по метода аквапоника - комбинирано отглеждане на риби и растения в циркулираща екосистема чрез използване на естествените бактериални цикли за преобразуване на отпадъците, създадени от рибите, в хранителни вещества за растенията. "На първо място сме и при обучението на зооинженери и агрономи в Аграрния факултет. В последните 4 години сме открили 42 нови специалности, една от които е „агроном по етерично-маслени култури”, добави ректорът.

Стопанския факултет, в който има и нови специалности като софтуерно инженерство и информационни технологии”, каза проф.Ярков. Той подчерта, че най-силната част на нашия университет е пътя на храната – от производство, преработка, контрол, дистрибуция, тестване на продуктите, които се произвеждат в университета  - от собствени 500 крави, 700 овце, 40 коня…

Кметът Куленски насочи разразилата се след това дискусия в руслото за

видовете специалности, нужни на директорите

и поясни, че в разговорите и досега са се очертали традиционните за нашия регион аграрни специалности и „Педагогика”, както и тези в IT-сектора. Представители на МБАЛ припомниха за крещящата нужда от медицински сестри, а директори разказаха за разкрити нови специалности. Проф. Ярков каза, че протяга ръка и за обучение на такива специалисти, и за специалисти по автотранспорт и оптични технологии, и за новите специалности в областта ни като „Електрически превозни средства”, „Монтьор на ВЕИ”, водородните технологии. Той поясни, че ТУ отдавна работи със стратегически инвеститори в региона като "Биовет" и бъдещите специалности ще са съгласувани и с бизнеса.

Изнесената форма на обучение ще е хибридна

- включваща и онлайн, и вечерно преподаване.

Тепърва ще се правят анкети по училищата със съдействието на РУО на МОН (ВрИД-директорът Ружа Семерджиева присъства на срещата), за да се види каква е нагласата на учениците за специалностите, които евентуално биха искали да учат в Пазарджик, а паралелно с това бизнесът и лечебните заведения ще дадат ориентация за техните нужди от кадри, докато Община Пазарджик ще работи по въпроса за базите.

До две седмици преподаватели от училищата в областта ще посетят ТУ, за да се запознаят на място с условията и да получат отговори на възникнали въпроси.

На последвалите срещи директорите на здравни заведения подчертаха необходимостта от медицински сестри, а предприемачите заявиха, че специалността, която обединява голяма част от бизнеса е автоматизацията и обучението на оператори на машини. Сдружението на предприемачите пое ангажимент да предостави на ръководството на Тракийския университет чрез кмета на Пазарджик списък с конкретни специалисти, от които ще се нуждае в средносрочен период. По отношение на специалностите, по които може да бъде осъществено изнесено обучение, е необходимо да срещнат интересите на младите хора и потребността на местната икономика - в това бяха категорични участниците в срещата.

(Зн)


Свързани