Пазарджик

Кметът Петър Куленски: От началото на годината читалищата в общината са получили над 420 000 лева, подкрепата за тях за годината ще надхвърли 1.5 милиона лева

  04.04.2024 20:24             
Кметът Петър Куленски:  От началото на годината читалищата в общината са получили над 420 000 лева, подкрепата за тях за годината ще надхвърли 1.5 милиона лева

Всякакви опити за сплетни, че читалищата са оставени на произвол, са категорично неверни

ПАЗАРДЖИК. От началото на годината досега читалищата в Общината Пазарджик са получили над 420 000 лева, съобщи кметът Петър Куленски. И допълни:

- С това редовно спазваме ангажимента си за развитието на населените места, с който влязохме в управлението, като част от подсигурени и планирани над 1.3 милиона лева за читалищата. С допълнителните средства, извън държавната субсидия, които подсигуряваме за кукерски празници, закупуване на реквизити и обновяване на материалните бази, общо за годината подкрепата за тях ще надхвърли 1.5 милиона лева.

- Читалищата често създават почти целия културен живот в малките населени места – припомня кметът. - Участват активно в организацията на празничните програма и изграждането на стабилно гражданско общество, запазват българските традиции. Към по-голямата част от тях има танцови и певчески състави, литературни школи и музикални оркестри, кръжоци по приложни изкуства и родознание. Читалището е сърцето на всяка една местна общност. Ако сърцето не функционира, няма как да търсим развитие в населените места.

Въпреки финансовите предизвикателства пред общината, за нас селата и съхранението на културния живот и традиции в тях са заявка, за която дадохме думата си още преди местните избори. Важно е да съхраним културата в нашия край. Ето защо всякакви опити за сплетни, че читалищата на Пазарджик са оставени на произвол, са категорично неверни, подчертава кметът Петър куленски. И допълва:

- Докато управляваме Община Пазарджик с екипа ни, българските читалища ще получават заслужената си почит и подкрепа за тяхното съхранение и развитие. Да запазиш родовата си памет е преди всичко въпрос на чест и достойнство.

(Зн)


Свързани