Регионът

Конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“ по повод Международния ден на ромите в Динката

  09.04.2024 14:08             
Конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“ по повод Международния ден на ромите в Динката

По повод Международния ден на ромите 8 април в читалище „Пробуда-1914 г.“ се състоя празничен концерт и се проведе конкурс „Мини Мис и Мини Мистър“ 2024, с учениците от местното читалище „Кочо Честименски“. Децата с патос рецитираха стихове на български автори, танцуваха ромски танци, пресъздадоха обичай на ромска сватба. Ученички – етнически роми, от среден курс на Професионална гимназия по фризьорство и ресторантьорство – Пазарджик, носители на национални призови отличия, демонстрираха направата на бързи прически. Водещата изнесе факти около обявяването на Деня на ромите за международен и предисторията на този акт.

В залата цареше въодушевление, местата в салона бяха запълнени, имаше и правостоящи. А сцената оживя от детския талант и артистичност.

Удивителна беше подкрепата на Общинска администрация Лесичово, лично представена от кмета на общината инж. Серьожа Лазаров, секретаря Мариана Попова и председателя на Общинския съвет г-жа Тошкина. Разбира се и от кмета на Кметство Динката – Александър Стоянов. Кметът Лазаров се беше погрижил всички деца да получат пакети с лакомства, а първенците в конкурса - и награди.

Други гости на тържеството бяха: директорът на ОУ „Кочо Честименски“ с. Динката – Владислава Шангалова, учителският колектив на ЦДГ „Слънчице“ с. Калугерово и директорът Ивета Танова, инж. Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик, която бе и член на журито в конкурса.

За организацията и осъществяването на Празника работиха: Жоржета Порязова – читалищен секретар, Ваня Цветанова – технически сътрудник, медиатор Анета Асенова, учителите Мария Николчева, Зорница Любенова и Венелин Семерджиев.

Тържеството премина в дух на празничност и човешка близост между представителите на различните етноси. Ромските деца показаха, че са деца като всички други – откликващи на любов, отворени за знание и опознаване на света, приемащи и нуждаещи се от приемане. Обичани от своите родители и учители, те показаха всичко най-добро, на което са способни. И плакаха от радост, и се смяха; танцуваха и ромски, и модерни танци; рецитираха Дебелянов, Разцветников и пяха „Джелем, Джелем“… Видяхме изпълнения на „циганско колело, „мост“, шпагат и други гимнастически елементи. Развенча се митът, че всички роми се женят рано. Видя се, че от нас възрастните като общество зависи какво ще възпитаме у тези и останалите деца. И като какви граждани ще ги порастем.

А българското читалище за пореден път доказа, че е значим фактор в развитието и израстването на местните общности!

ИНФОРМИРА:

инж. Радка Енчева-Кочева, РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик


Свързани